Foto: Svt

Hundratals synpunkter på Västlänken

Uppdaterad
Publicerad

Både Trafikverket och Göteborg stad har fått in hundratals synpunkter inför det kommande bygget av Västlänken.

På tisdagen presenterade Trafikverket och Göteborg stad resultatet av de synpunkter som kommit in under granskningen av Trafikverkets järnvägsplan och Göteborgs stad detaljplan för järnvägstunneln.

Synpunkterna har varit många både när det gäller bygget under och bygget ovanför mark.

Över 600 synpunkter

Både Trafikverket och Göteborgs stad har hittills fått in över 300 synpunkter vardera gällande Västlänken, synpunkter som alla kommer att återkopplas.

– Över 100 synpunkter är övergripande kritiska till Västlänken eller vill ha en annan sträckning. Men det är också synpunkter på arbetstunnlarna och deras placeringar, säger Karin Holmström, projektchef Göteborgs stad.

Blandad oro

Andra synpunkter som kommit in till Göteborg stad rör träden, hur man ska ta hand om dem och om det kommer att gå att flytta stora gamla träd som kommer att stå i vägen för bygget.

Synpunkterna till Trafikverket har till stor del handlat om kritik mot Västlänkens placering och sträckning i Örgryte och i Haga.

– Boende i både Örgryte och i Haga är bland annat oroliga för sättningar och trafikbuller, de vill att man flyttar sträckan närmare E6 vilket inte är möjligt, säger Bo Larsson som är projektchef på Trafikverket.

Påtaglig fara

Länsstyrelsen är en av de myndigheter som kommit in med synpunkter och som anser att nuvarande plan kan innebära påtaglig skada för bland annat Kvarnberget och Skansen lejonet.

– Det är en av de viktigaste frågorna just nu, att vi kommer överrens med Länsstyrelsen, säger Bo Larsson, projektchef på Trafikverket.

SVT Nyheter Väst rapporterade live från presskonferensen. Hela rapporteringen hittar ni här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.