Hundratals taxibilar kan inte köra – fel på alkolås

Uppdaterad
Publicerad

Problemen med alkolåsen började vid tretiden under natten mot torsdagen, för de chaufförer hos Taxi Göteborg som skulle börja köra. Bilarna gick inte att starta och flera hundra bilar står nu stilla.

– Det var stressigt på morgonen först trodde jag att det var bara jag men sen sa en kollega att det var fel i hela Göteborg, säger taxichaffören Mourad Khaled.

Det var P4 Göteborg som först rapporterade om problemen hos företaget.

– Större delen av flottan är ju nere nu. Vi har ju runt 300 bilar i vanliga fall, nu är det bara ett tiotal av dem som kan köra, säger Mattias Grahn.

Det är ett stort globalt problem hos den här leverantören av alkolås, enligt Mattias Grahn.

Så ni har drabbats av detta tidigare?

– Ja, men det är första gången av den här omfattningen, säger han.

Enligt uppgifter till P4 Göteborg så berör felet fordon över hela landet, som har samma alkolåsföretag. Men också taxibilar i Finland.

Även taxichaufförer i Kungsbacka kommun har råkat ut för samma fel.

Färdtjänsten ligger nere

Taxi Göteborg kör både skolskjuts och ett antal olika sorters färdtjänst.

– Mitt på dagen fick vi besked om att det är en hackerattack som orsakat detta. Alla kunder påverkas men även våra åkare, som redan haft ett tufft pandemiår, säger Bosse Edsberger vd för Taxi Göteborg.

När tror ni att problemet har åtgärdats?

– Om vi kan får vår leverantör inom tekniken att jobba hela skärtorsdagen så tror vi att alla fordon ska vara igång i dag, säger vd:n.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.