Efter högerextrem demonstration – polisen anmäler Rasmus Paludan

Uppdaterad
Publicerad

Polisen var förberedd på oroligheter när den högerextreme politikern Rasmus Paludan höll en demonstration på Frölunda torg under lördagen. Ett par hundra personer dök upp och protesterade men allt gick relativt lugnt till. Polisen har upprättat tre anmälningar, en av dem mot Rasmus Paludan själv.

– Vi har anmält honom för hets mot folkgrupp vilket kommer prövas av jurister, vilket är bra, säger Christer Fuxborg, presstalesperson på polisen.

Det högerextrema danska partiet Stram kurs hade fått demonstrationstillstånd på Frölunda torg och Paludan hade på förhand flaggat för att de skulle bränna koranen.

Polisen förklarade inför politikerns besök att man skulle vara på plats för att ”klara av det som kan hända.”

Inga större oroligheter

Utöver anmälan mot Rasmus Paludan upprättades ytterligare två.

– Vi har gjort en anmälan mot en som kastade sten och en som hoppade över staketet.

Några större oroligheter uppstod dock aldrig under demonstrationen. Ett par hundra personer fanns på plats för att demonstrera sitt missnöje, några valde att högljutt protestera mot den danske högerextremisten.

Runt halv tre var demonstrationen över.

Se klippet för att höra polisen om varför demonstrationen tillåts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.