Anmälningarna om fusk med mat, svarta löner och farligt arbete har gjort Hung Fat Trading till ett känt namn hos myndigheterna. Foto: SVT

Hung Fat måste bränna flera ton livsmedel

Uppdaterad
Publicerad

I våras avslöjade SVT:s Uppdrag Granskning att grossisten Hung Fat märkt om gammal mat och silat bort insekter från livsmedlet. Nu måste de bränna över 18 ton mat.

Göteborgs stads livsmedelsinspektörer hade koll på grossisten redan innan avslöjandet i SVT, skriver Göteborg Direkt.

– Vi har sett gamla livsmedel hos dem flera gånger, som de säger att de ska förstöra men inte gör, säger Susanne Forsmark som är livsmedelsinspektör på miljöförvaltningen till tidningen.

Inspektörerna har beslutat att 18,6 ton och 2.222 liter livsmedel måste förstöras.

Tvättade bort bäst före-datum

När SVT Uppdrag Granskning granskade företaget i april visade det sig att gamla bäst före-datum tvättades bort och ersattes med nya, som kunde ligga flera år fram i tiden. Dessutom hade före detta anställda filmat hur de silat bort insekter från kidneybönor.

Eftersom företaget tidigare ignorerat livsmedelsinspektörernas uppmaning att förstöra livsmedlet kommer de nu att närvara när livsmedlet levereras till förbränningsanläggningen.

– Vi vill se vart maten tar vägen, säger Susanne Forsmark till Göteborg Direkt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Det gömda rummet

Mer i ämnet