De vill bli idrottslärare, polis och läkare. Hör Ayan Ahmed Mohamed, Karrar Al-Rumaiss och Ishak Hamow Malin berätta om sina framtidsdrömmar. Foto: SVT

Hur mycket föräldrarna har pluggat påverkar barnens resultat

Uppdaterad
Publicerad

Vilken utbildningsnivå föräldrarna har påverkar barnens resultat. Men det är stora skillnader mellan landets skolor. Frälsegårdsskolan i Trollhättan är den skola i Sverige där föräldrarna har pluggat minst. Därför satsar man extra för att eleverna ska kunna nå dit de vill.

– Det är viktigt att vi jobbar för att alla barn här ska ha samma chanser att lyckas som på vilken skola som helst, att ge barnen framtidstro, säger Anna Forsberg, rektor på Frälsegårdsskolan i Trollhättan.

Det är en F-6-skola med 180 elever, och den grundskola i Sverige där föräldrarna har pluggat minst, visar SVT:s kartläggning. Här har endast 12 procent av eleverna någon förälder som läst på eftergymnasial nivå. I landet i stort ligger snittet på 58 procent, och på flera skolor har nästan samtliga elever någon förälder som har pluggat längre än på gymnasiet.

Föräldrars utbildning påverkar mest

Föräldrars utbildningsnivå är något som påverkar barnens resultat, enligt Skolverket. Annat som påverkar är till exempel föräldrarnas inkomst och hur länge eleven har bott i Sverige. Men enligt Skolverket är föräldrarnas utbildningsnivå den faktor som påverkar elevers resultat mest.

För att möta behoven gäller det att tänka utanför boxen, berättar Anna Forsberg. Till exempel har man satsat extra på språkstöd, läxhjälp och på bemötandet av föräldrar.

– När vi vill ge information till hemmet så är inte det enda sättet att skicka hem ett veckobrev, utan mötena med föräldrar på morgonen och när barnen slutar efter dagen är väldigt viktiga.

Satsar för att vända resultaten

Frälsegårdsskolan brottades också med låga resultat och hög personalomsättning och hösten 2014 satte man därför igång med projektet Omstart och skolan samarbetade också med Skolverket. Enligt skolans rektor har satsningarna lett till nya bra arbetsrutiner, men när det gäller hur många elever i sexan som har nått kunskapskraven, så har andelen inte höjts.

– Förutsättningarna har förändrats under resans gång. Vi tog emot många nyanlända elever, vilket har påverkat resultaten. Men vi tänker att vi kommer se högre måluppfyllelse inom några år, eftersom vi ser att det har hänt mycket när det gäller vårt arbete med undervisningen och kvaliteten där. 

Följ med till Frälsegårdsskolan i Trollhättan i klippet ovan, där eleverna berättar om sina framtidsdrömmar.

Här är skolorna i Sverige där föräldrarna har pluggat mest – och minst

4 skolor där föräldrarna pluggat mest

  • Asperö skola, Göteborg, 100 procent
  • Mistelskolan, Västerås, 97 procent
  • Ekuddens skola, Uppsala, 96 procent
  • Uppsala musikklasser, Uppsala, 96 procent

4 skolor där föräldrarna pluggat minst

  • Frälsegårdsskolan F-6, Trollhättan, 12 procent
  • Vivallaskolan 7-9, Örebro, 13 procent
  • Vivallaskolan 4-6, Örebro, 13 procent
  • Hälledals skola, Härnösand, 13 procent

Statistiken visar andelen elever som har minst en förälder som har studerat på eftergymnasial nivå. En del av landets skolor redovisas ej på grund av litet elevunderlag. I landet i stort har 58 procent av grundskoleeleverna minst en förälder som läst på eftergymnasial nivå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.