Attefallshus kan vara en lösning på den rådande bostadsbristen. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Husägare uppmanas bygga minivillor

Uppdaterad
Publicerad

Boplats Göteborg riktar sig nu till villaägare i ett försök att skapa fler bostäder. Har man en tomt finns möjligheten att bygga ytterligare hus för uthyrning.
– Det här är ett sätt att höja värdet på sin fastighet, säger Pernilla Högfors på Boplats.

Den 4 mars inleds en annorlunda bostadskampanj i Göteborg. Då ska villaägare lockas att bli hyresvärdar, genom att bygga ytterligare ett hus.

Kärnan i kampanjen är de fyra attefallshus som då kommer att stå färdiga utanför Boplats lokaler i Rosenlund i centrala Göteborg.

– Vi vill att folk ska få upp ögonen för attefallshuset – att det faktiskt är en minivilla, och inte enbart en komplementsbyggnad, säger Pernilla Högfors, projektledare på Boplats Göteborg.

Grundidén bakom kampanjen är att den som har en tomt har stora möjligheter att bygga just ett attefallshus. Kampanjmaterialet lockar med att huset ökar i värde, men också med att man på detta vis gör en samhällsinsats.

Ont om bostäder – gott om villaägare

Flera kommuner deltar i kampanjen, däribland Lerum. Här behöver man snabbt lösa boplatser för de cirka 250 nyanlända med uppehålltillstånd som anvisats till kommunen.

– Det är ont om bostäder i Lerum. Villaägare finns det däremot gott om, säger projektledare Ulf Tengroth som tycker att initiativet är spännande.

Ett attefallshus får vara max 25 kvadratmeter stort, och kräver bara en anmälan och inget bygglov. Däremot krävs en investering på cirka en halv miljon kronor. Ulf Tengroth tror dock inte att investeringen kommer att vara avskräckande.

– Visst, en halv miljon är en jädra massa pengar. Men samtidigt finns ju en efterfrågan, och en möjlighet att göra något smart, där man bor. Jag räknar med en hel del samtal, säger han.

Välkomna på visning

Samtliga villaägare i kommunen har under veckan fått ett informationsblad i brevlådan, där man uppmanas åka på visning av attefallshusen i Göteborg. Visningarna hålls under ett antal dagar i mars. Då kommer även experter finnas på plats för att ge tips och råd.

En central fråga som dock kan vara svår att få svar på är hur mycket man kan ta ut i hyra.

– Det finns flera parametrar som spelar in, till exempel läge och närhet till kommunikationer och hurpass utrustat huset är. Men det finns hjälp att få på vår hemsida, säger Pernilla Högfors.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.