Sabina från Hushållningssällskapet i Skara, med långt mellanblont hår, runda örhängen, mörkgul t-shirt, mörk kofta,  i korridor med suddig ljuskrona i bakgrunden

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför är det viktigt att ägandet av lantbruk blir mer jämställt? Hör Sabina Hualpa Blomgren på Hushållningssällskapet i Skara förklara det. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Hushållningssällskapet i Skara vill se fler kvinnor som ägare av lantbruk

Publicerad

Hushållningssällskapet vill se fler kvinnor som ägare till gårdar och har därför startat projektet Skörda lika. Idag ägs bara vart femte jordbruksföretag av en kvinna.

– Vi vill skapa förutsättningar för kvinnor att känna sig välkomna i branschen och vilja stanna kvar, säger Sabina Hualpa Blomgren på Hushållningssällskapet i Skara.

I landet som helhet ägs bara 19 procent av lantbruken av kvinnor, medan 81 procent ägs av män, enligt Jordbruksverkets statistik.

Hushållningssällskapet skapar nu ett nätverk av kvinnor som vill gå in som ägare av jordbruksföretag i utvecklingsprojektet Skörda lika. 

I jordbrukslänet Västra Götalands län var det män som ägde 83 procent av de 11 128 jordbruksföretagen som fanns år 2022. Bara 17 procent av ägarna var kvinnor.

Konsekvenser vid skilsmässa

Om man räknar med det mindre antal lantbruk som ägs av juridisk person blir det procentandelen kvinnliga ägare ytterligare någon procent lägre.

Det här får bland annat stora konsekvenser om ett lantbrukarpar skiljer sig då mannen ofta står som ensam ägare.

Hör om konsekvenserna som det ojämställda ägandet får för kvinnor i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.