Marianne Bengtsson ger tips på hur du kan tänka när vinterkräksjukan går. Foto: SVT

Hygiensjuksköterskan tipsar om hur du undviker vinterkräksjuka

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte lätt att undvika vinterkräksjukan när viruset väl har brutit ut på en förskola eller arbetsplats. Hygiensjuksköterskan Marianne Bengtsson ger tips på hur man kan försöka.

1. Låt barnen leka ute

Virus sprids lättast när människor kommer nära varandra. Risken att smittas är mindre utomhus än inomhus.

– Om ett barn kräks inomhus på en förskola, exempelvis, är det nästan oundvikligt att andra smittas. Händer det utomhus är det en helt annan situation, säger Marianne Bengtsson.

2. Undvik bufféer

Det är inte ovanligt att virus bryter ut på restauranger och i storkök. SVT Väst har tidigare rapporterat om hur 50 elever i förra veckan blev sjuka efter att ha ätit lunch på en gymnasieskola i Stenungsund. Var uppmärksam när du väljer var du äter lunch i magsjuketider.

3. Tänk på handhygienen

Det har sagts förut men tål att sägas igen. Tvätta händerna ordentligt.

– Handhygien är a och o. Virus kan överleva länge – exempelvis på ett dörrhandtag.

4. Ta symptom på allvar

Skulle du eller ditt barn trots allt få symptom på vinterkräksjuka, som diarré eller kräkningar, är det viktigt att hålla sig hemma till smittorisken har gått över. 48 timmar är en tumregel.

– Många föräldrar tror att barnet kanske kräkts för att det ätit något dåligt eller mått illa av att snurra på en stol. Barnet kan äta bra och verka friskt. Men har det kräkts och det går magsjuka på förskolan måste man ändå hålla sig hemma i 48 timmar, säger Marianne Bengtsson.

5. Var uppmärksam på din omgivning

Gå inte hem till någon som nyss varit sjuk, och ät aldrig mat som en sjuk person varit i kontakt med. Enligt Marianne Bengtsson har risken att drabbas ökat i takt med att vi träffar allt fler människor i vår vardag.

– Vi har ett annat typ av liv idag – vi lever mer tätt inpå varandra. Det ger ökade förutsättningar för viruset att spridas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.