På hyresnämndens kontor ovanför tingsrätten växer pärmarna med ärenden.
– Om vi ska pröva allt så tror jag att vi har ett par år framför oss med detta, säger Hans Henriksson som är hyresråd på hyresnämnden.
Hyresgästföreningen och kommunen kom överens om att lägenhetshyrorna i genomsnitt skulle höjas med en halv procent inför 2016. Det är något som sedan brukar användas som referens när hyrorna för de privata företagen ska förhandlas.
Strandade förhandlingar
De privata företagen där Stena Fastigheter, Wallenstam, Ivar Kjellberg och Ernst Rosén är störst på marknaden, företräds av Fastighetsägarna i Göteborg, GFR.
De nöjde sig inte med en halvprocentig hyresökning och förhandlingarna strandades. Frågan om hyresökningen hamnade då hos hyresnämnden för utredning.
Det handlar om 43.600 ärenden som nu ska registreras och hanteras av hyresnämnden, som vanligtvis har 5.000 ärenden per år. Nu har nämnden skaffat fyra tidsbegränsade anställningar för att kunna registrera ärendena i tid.
Mia Wilhelmsson är handläggare och jobbar med den stora mängden ärenden. När SVT Nyheter Väst besöker nämnden visar hon oss ett nyinrättad plats med fyra skrivbord med datorer.
– Här är arbetsplatsen som vi har inrättat för de fyra extra anställda som vi har för registreringen av de här ärendena.
Kan ta flera år
Ärendena som kommit in för lägenhetshyrorna motsvarar nästan nio gånger så många ärenden som vanligtvis hanteras i datasystemet. Och det är inte heller säkert att datasystemet kan hantera den mängden ärenden.
– Nej det vet vi inte, det har aldrig varit så här mycket förut, säger Mia Wilhelmsson.
I bästa fall kan alla ärenden vara registrerade inom några månader. Men sedan ska alla ärenden, det vill säga dom aktuella läenheternas hyror, utredas och förhandlas mellan fastighetsägare och hyresgäst. Det kan ta flera år innan hyrorna för 2016 har bestämts för de privata fastigheterna.
Så vad händer när förhandlingarna ska starta för 2017 års hyresförhandling?
– Jag vet inte hur de ska göra med 2017 års hyror innan 2016 års hyror är prövade. Jag vet inte helt enkelt, säger Hans Eriksson.