Camilla Liljeblad, lokala ordföranden i hyresgästföreningen i Rannebergen.

Hyresgäster kämpar emot lägenhetsförsäljning

Uppdaterad
Publicerad
När Göteborgs kommunala bostadsbolag vill byta hyresbostäder mot en bit mark att bygga på slår hyresgästerna bakut. Det privata byggföretaget som planerar att ta över lägenheterna vill nämligen renovera och höja hyran.
– Kampviljan är god och nu kommer vi organisera oss, säger Camilla Liljeblad från Hyresgästföreningen.

Kommunala bostadsbolaget Framtiden har beslutat att byta bort 289 lägenheter i Östra Rannebergen som i dagsläget drivs av Bostadsbolaget till ett privat byggföretag, Victoria Park.

Det privata byggföretaget planerar att renovera lägenheterna i Östra Rannebergen och i samband med det införa hyreshöjningar. En åtgärd som oroar många av de nuvarande hyresgästerna. På tisdagskvällen hölls ett informationsmöte på Rannebergens skola med över 300 närvarande.

Hur gick mötet ikväll?

– Det gick bra, vi är alla överens om att vi vill bo kvar där vi bor nu, säger Camilla Liljeblad, lokala ordföranden i Hyresgästföreningen i Rannebergen.

– Kampviljan är god och nu kommer vi organisera oss i olika aktivitetsgrupper för att kunna protestera mot den här bytesaffären.

Hur tror du att det kommer att gå?

– Jag tror att det kommer att bli bra, alla vill bo kvar, och vi kommer verkligen att kämpa för våra lägenheter som vi trivs i nu, säger Camilla Liljeblad, lokala ordföranden i hyresgästföreningen i Rannebergen.

I utbyte för de 289 lägenheterna får Göteborgs kommun 20.000 kvadratmeter mark som man kan bygga på. Och då är tanken att möjligheten ska finnas för de hyresgäster som vill, att kunna byta lägenhet till nybyggda lägenheter vid Lövgärdets centrum.

Det är dock oklart hur de ska komma att se ut, och vem som får hyra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer