Vad är tanken med att göra andelslägenheter? undrar Anisa Sameer, som bor i Sandeslätt. Foto: SVT

Här marscherar hyresgästerna mot utförsäljning av lägenheter

Uppdaterad
Publicerad

Det kommunala bostadsbolaget i Hammarkullen planerar att omvandla 200 hyresrätter till andelslägenheter. I går marscherade hyresgäster och andra boende i Hammarkullen för att visa sitt motstånd.

Hundratals hyresgäster från Sandeslätt och Hammarkullen marscherade i går i bostadsområden under parollen ”Bostadsrätt – inte i Sandeslätt”.

Om Blanche Terlegård skulle vara vd för ett bostadsbolag skulle hon vilja prata med de boende. Foto: Jazz Munteanu/SVT

– Jag tycker att det är viktigt att det finns hyresrätter som är för alla, att det inte är för dyrt, säger Blanche Terlegård, som medverkat i marschen och bor i Hammarkullen.

Kristofer Lundberg är ordförande i Hyresgästföreningen Västra Sverige och en av arrangörerna. Han är också medlem i Rättvisepartiet Socialisterna.

– Vi måste kollektivt gå ut och försvara hyresrätten som boendeform, säger Kristofer Lundberg.

Onödigt att skuldsätta sig för den här lägenheten”

Anisa Sameer bor i Sandeslätt och tycker att andelsägande skulle skapa en skillnad mellan de som har råd att köpa sin lägenhet och de som inte har det. Foto: Jazz Munteanu/SVT

Bostadsbolaget i Hammarkullen planerar ett pilotprojekt där hyresgästerna frivilligt erbjuds köpa en del i fastigheten utan att det sker en ombildning till bostadsrätt. Det handlar om tre fastigheter och totalt 200 lägenheter i Sandeslätt.

Hyresgästerna skulle då få ansvara för lägenhetens inre underhåll medan det kommunala bostadsbolaget skulle behålla ansvaret för allmänna utrymmen och utemiljö.

Men Anisa Sameer, som bor i Sandeslätt, skulle aldrig vilja köpa sin lägenhet eftersom den inte är i så bra skick.

– Vill man köpa någonting så är det oftast nyproduktion, det känns onödigt att skuldsätta sig för den här lägenheten, säger Anisa Sameer.

Bostadsbolaget kommenterar via mejl

SVT Nyheter har sökt Bostadsbolaget som inte vill kommentera ärendet innan Framtidenkoncernens styrelse har tagit ett beslut.

”Om pilotprojektet blir av kommer Bostadsbolaget bjuda in till möten där hyresgästerna får all information de behöver och kan ställa frågor kring vad andelsägande innebär”, skriver Thomas Magnusson affärs- och säkerhetsansvarig på Bostadsbolaget i ett mail.

Imorgon sammanträder Framtidskoncernens styrelse och det återstår att se om de tar ett beslut i frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.