Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lena Störholt visar i klippet hur en självprovtagning ska gå till. Foto: SVT

I Borås var cellprovskön ett helt år – självprovtagning var lösningen

Publicerad

Ett helt år. Så lång var kön för att göra ett gynekologiskt cellprov, ett så kallat HPV-prov. Därför införde Västra Götland regionen självprovtagning. Något som fått ett lyckat resultat i Borås kommun.

– Nu är kön kortare än tre månader och det känns fantastiskt bra, säger Lena Störholt, enhetschef för barnmorskemottagningarna i Borås och Bollebygd.

Trots att det hittills bara är 35 procent som nappat på regionens erbjudande om självprovtagning av HPV-test, så har Borås lyckats kapa sin kö rejält.

– Det är många som blir skrämda och vill komma till en barnmorska i stället eftersom de tror att de måste nå livmodertappen. Men det behövs inte och provet är mycket lätt att utföra.

Enligt Lena Störholt är testet lika säkert som en vanlig provtagning hos barnmorska.

Se i klippet hur HPV-testet ska göras.

”Blir kallad”

HPV står för Humant papillomvirus och kan orsaka olika typer av cancer, till exempel livmoderhalscancer och cancer i vulva, vagina och svalg. Ett HPV-prov är ett första steg av ett cellprov.

– Finns det några förändringar i provet som skickas in så blir man kallad till en barnmorska för att gå vidare med ett annat test.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer