Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när kassorna monteras ner och hör mer om varför. Foto: SVT

ICA-butiker i Västsverige tar bort självutcheckning på grund av svinn

Uppdaterad
Publicerad

Flera ICA Maxi i Västsverige stänger ner snabbkassor med självutcheckning på grund av svinn när folk fuskar med betalningen.

– Det är miljonbelopp varje år, säger Pontus Granqvist, butikschef i Angered.

På ICA Maxi i Angered monterar man just nu ner snabbkassor för självutcheckning, där kunden själv scannar sina varor, betalar med bankkort,scannar kvittot vid en grind och går ut. Orsaken är fusk vid scanningen.

– Man plockar på sig tio-femton varor, tittar sig över axeln och ser om någon tittar. Om det inte är det nöjer man sig med att scanna en vara, säger butikschefen Pontus Granqvist.

Inflationen påverkar

Men det är inte bara i Angered som man nu valt att ta bort självscanningen. En rundringning av SVT Nyheter Väst visar att fyra av totalt tolv ICA Maxi-butiker i Västra Götaland har valt att ta bort systemet det senaste året. Förutom Angered är det butikerna i Skövde, Högsbo och på Mölndalsvägen i Göteborg.

Branschorganisationen Livsmedelshandlarna har märkt att fler butiker i Sverige har gått samma väg i år.

– Anledningen till att frågan har kommit upp mer akut nu har att göra med inflationen. Du kan känna att du inte har råd med varan och väljer att stjäla den, säger Pär Bygdeson, vd på Livsmedelshandlarna.

Anonymitet bakom fusk

Även i framtiden kan kunder scanna sina varor med handtag som är kopplade till medlemskort i ICA – denna möjlighet finns kvar i samtliga butiker. Skillnaden är att kunden då saknar anonymitet.

– När de är anonyma är det större risk att människor blir oärliga, säger Pär Bygdeson.

Presstjänsten vid ICA gruppen uppger att antalet butiker som erbjuder självscanning och/eller snabbkassor på det stora hela ökar. Även Willys och COOP:s presstjänster meddelar att de inte ser någon avveckling, utan snarare en ökning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.