Konflikt kring väktarräkning på Tjörn

Uppdaterad
Publicerad

Det är konflikt kring räkningar på en halv miljon kronor från Securitas till Tjörns kommun.

Kostnaderna gäller bevakning i och kring Almö Livs i Myggenäs i samband med att campingen Tjörnbropark blev flyktingförläggning på hösten 2010.

Räkningen har bollats fram och tillbaka mellan kommunen, regeringen och ICA-handlaren i två års tid utan att någon velat ta på sig hela kostnaden. Tjörnbon Gert Kjellberg har blivit så uppretad att han bildat ett enmansparti och tänker ställa upp i valet till kommunfullmäktige till hösten.

När 180 asylsökande damp ner på campingen under Tjörnbron i oktober 2010 togs kommunen på sängen. Vi fick inget besked förrän på eftermiddagen dagen innan de kom, och hur ska man då kunna förbereda sig, sa kommunalrådet Martin Johansen till Västnytt den gången.

Men sen agerade kommunen genom att höja beredskapen. Räddningstjänsten placerade två man extra på stationen i Kållekärr och beställde bevakning av Securitas runt flyktingsförläggningen och närbelägna Almö livs. Sen skickades räkningen till Migrationsverket.

Men Migrationsverket ville inte ha några vakter i närheten av flyktingförläggningen och än mindre ville de betala. Tjörn överklagade till regeringen, men det blev avslag också där.

Däremot fortsatte bevakningen kring och framförallt i ICA-butiken Almö Livs ända till sista mars 2012. Securitas fakturerade Tjörns kommun närmare en halv miljon, och kommunen betalade för att än en gång försöka få ersättning från staten.

För säkerhets skull skrevs också ett avtal med ICA-handlaren att Almö Livs skulle betala om staten inte gjorde det.

Det är snart två år sen men fortfarande har Tjörns kommun inte skickat något räkning.

– Så här får det inte gå till, säger Gert Kjellberg i nybildade Tjörnpartiet till Västnytt. Det är räddningstjänstens och skattebetalarnas pengar, och man kan inte hålla på år efter år och säga att man förhandlar utan att något händer.

För trots att det finns ett avtal om att Almö Livs ska betala, så är man inte överens med kommunen hur stor del vakthållningen butiken ska stå för.

– Det har aldrig varit fråga om bevakning, säger butiksäkaren Patrick Hermansson till Västnytt. Securitas vakter har varit värdar som hjälpt flyktingarna tillrätta både i och utanför butiken, och dessutom har det varit vakter som fungerat som tolkar.

Kommunstyrelsens presidium på Tjörn har gett kommunchefen Johan Fritz i uppdrag att lösa tvisten med Almö Livs:

– Det finns olika uppfattning om omfattningen av bevakningen och det måste vi klara ut innan vi kan fakturera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.