Freja Melander, 10, har autism, och tar upp hur det kan vara. Foto: SVT

Freja, 10, lever med autism – vill sprida kunskap

Publicerad

Freja Melander från Göteborg är tio år och lever med autism. På världsautismdagen vill hon sprida kunskap om vad du kan göra för att underlätta för de som är autistiska.

Att vara autist kan innebära att man har lätt för att fokusera på en sak, men inte på många. På tisdagen har FN utlyst världsautismdagen för att ge information om hur det är att vara autist.

– Ibland, när jag håller på med nåt kul, blir jag så fokuserad på det, att jag inte hör när folk pratar med mig, säger Freja Melander.

Som kompis kan man hjälpa till genom att ta paus ibland, och förklara vad som ska hända så att alla hänger med. Autism är bara ett annorlunda sätt att vara på, där man behöver mer hjälp.

– Jag är så fokuserad på det jag gör. Det kan vara jättelätt att fokusera på en sak i taget. Men att ta in många saker samtidigt, kan vara supersvårt.

Vill leka med en kompis i taget

– Om jag leker med många, två eller tre, så kan det bli väldigt rörigt. Och jag klarar inte av det, säger Freja Melander. 

– Alla kommer med förslag, och till slut skriker bara alla och det blir helt ”ooaa”... Det går så klart bättre ibland, men det är lättare att leka med bara en.

Världsautismdagen är instiftad av Förenta nationerna och infaller 2 april. Dagen instiftades 2007 av FN för att uppmärksamma, sprida information om och öka kunskapen om autism i hela världen.

Dagen är också ett tillfälle att visa de unika begåvningar och förmågor som finns hos personer med autism.

Autism

Autism är en utvecklingsneurologisk funktionsnedsättning som påverkar hjärnans sätt att hantera information. Hur stor funktionsnedsättningen är varierar från person till person.

Symtomen upptäcks ofta redan under småbarnsåren. Det är vanligt att barn med autism har svårt att reagera på tilltal eller uppmuntran från sin omgivning. Med tidigt stöd och anpassat lärande kan personer med autism ofta leva ett självständigt liv.

Vid autism hos barn och vuxna finns det svårigheter inom två områden:

• Begränsningar i socialt samspel och kommunikation

• Upprepade beteenden och begränsningar i intressen och aktiviteter

(källa: Vårdguiden 1177)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.