Källaren där flickan hölls fången i 18 timmar. Foto: Polisen

Två års fängelse för kidnapparen

Uppdaterad
Publicerad

Den 25-åring som rövade bort en 9-årig flicka i Göteborg fick idag sin dom.

Den nioåriga flickan var på väg till skolan i Skår i Göteborg, när mannen drog in henne i sin källare. Där hölls hon sedan fången i 18-timmar.

I förhör beskrev hon hur livrädd hon var. Mannen ska ha hotat att sälja henne som sexslav.

Försvunnen flicka i Göteborg

Ett fall av människorov som åklagaren hade hoppats skulle ge sju års fängelse.

Göteborgs tingsrätt gick på försvarets linje och dömmer mannen till två års fängelse för olaga frihetsberövande, olaga hot, misshandel och barnpornografibrott.

Mannen ska också betala 120 000 kronor i skadestånd till flickan, enligt domen i Göteborgs tingsrätt.

Gick på försvarets linje

Den stora frågan har på förhand varit om tingsrätten skulle döma mannen till människorov eller olaga frihetsberövande.

Den främsta skillnaden mellan brotten ligger i vilken avsikt gärningsmannen haft med frihetsberövandet.

I sin dom skriver tingsrätten att mannens agerande varit en impulshandling, att han inte haft några motiv eller planerat brottet på förhand.

Mannen har Aspergers syndrom och lider av tvångstankar. Enligt domen har han delvis på grund av sin sjukdom inte kunnat se konsekvenserna av sitt agerande. Han har under de timmar som han haft flickan instängd inte försökt att skada henne fysiskt och inte gjort några sexuella närmanden. Därför rör det sig inte om det grövre brottet människorov.

Tingsrätten skriver att det inte är aktuellt med någon annan påföljd än fängelse. Och det sammanlagda straffvärdet bedöms vara två år.

Särskilt allvarligt

Under tiden mannen höll flickan fången så sa han till henne att han skulle sälja henne som sexslav. Det noterar tingsrätten i sin dom:

”Utöver frihetsberövandet och det sätt som mannen hanterat flickan på framstår hotet om att sälja henne som särskilt allvarligt. Samtidigt har tingsrätten beaktat att mannen till följd av en psykisk störning har haft nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande”

Vid minst två tillfällen ska mannen ha diskutterat med flickan hur hon skulle kunna ta sig tillbaka till sitt hem utan att 25-åringen skulle avslöjas. Vid tretiden på natten bar 25-åringen iväg med flickan. Först hade mannen försökt att stoppa ner flickan i en väska, men där fick hon inte plats. Dom hann inte många meter från huset innan dom upptäcktes av det stora sökuppbåd som fanns i området.

Kommer troligen överklaga

Kammaråklagare Per-Erik Rinsell ska troligen överklaga domen. Han är i första hand missnöjd med tingsrättens resonemang om straffet.

– Straffskalan för olaga frihetsberövande, är ett till tio års fängelse. Jag tycker att det här är en väldigt försiktig dom, säger Rinsell till SVT Västnytt.

Att 25-åringen har en psykisk störning, och inte haft för avsikt att skada flickan, är enligt åklagaren inte tillräckliga skäl för det låga straffet.

Åklagaren har tre veckor på sig att överklaga domen och säger att det mesta talar för ett överklagande.

Flickan lider idag av posttraumatisk stress och mår fortfarande mycket dåligt av händelsen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunnen flicka i Göteborg

Mer i ämnet