Foto: Terje Carlsson

Idag smygsläpptes Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning

Uppdaterad
Publicerad

Den etablerades 1832, blev en röst mot Nazismen under andra världskriget, och lades ned 1985.  I samband med årets bokmässa återuppstår den – Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning

Dennis Töllborg, professor på Göteborgs universitet, säger att han ”gett sig fan på” att det ska gå att producera en papperstidning med kvalitet, som bidrar till bildning. Han äger tidningen och är ansvarig utgivare. I dag smygsläpptes den återuppståndna tidningen.

– Jag jobbat som ett jävla djur så det kändes skönt att hålla den i min hand, säger Dennis Töllborg.

Segerstedts anda

Chefredaktör är Terje Carlsson, dokumentärfilmande journalist och fd ordförande i Föreningen grävande Journalister. I samband med Bokmässan, året då Sverige firar världens äldsta tryckfrihetslagstiftning, levererar de ett nytt unikt nummer av klassiska Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning.

Tanken är att det skall vara en ny tidning i Torgny Segerstedts anda. Tidningens huvudredaktör som tog det tydligaste ställningstagandet mot nazismen under andra världskriget när Sverige var som mest tyskvänligt.

– Den bygger på Segerstedts anda. Den skall vara lojal mot värden och inte person, säger Dennis Töllborg.

– Det känns fantastiskt kul. Den är gedigen. Jag är stolt över den. Den räcker en vecka. Det är tunga ämnen. Vi avhandlar bland annat mellanöstern, tiggare och Ryssland. Det är mycket text för pengarna, säger Terje Carlsson.

Inte kompromissa en millimeter

Några av de som skall skriva i tidningen är Hans Blix och Alexandra Pascalidou. Övriga avslöjas under onsdagen.

Än så länge är endast ett nummer planerat, men man hoppas att projektet skall kunna locka finansiärer och prenumeranter på Bokmässan. Förhoppningen är att man skall kunna ge ut ett nummer i veckan. Man har räknat fram att med 50 000 prenumeranter så skulle det gå ihop.

– Vi skall inte kompromissa en millimeter. Vi skall inte ha presstöd eller annonser då blir man beroende. Tidningen skall endast vara beroende av folket.  Vill folket inte ha det så går det inte, säger Dennis Töllborg.

– Jag tror på en fortsättning. Det finns ett behov av tung, seriös undersökande journalistik i pappersform, säger Terje Carlsson.

Gammeldags stor tidning

Tidningen är tryckt i Broadsheet, det största tidningsformatet, dubbelt så stor som en kvällstidning. Och man tror att de i 2000 exemplar kommer att sälja slut.

– Tidningen är i broadsheet då jag är gammeldags. Det var ett krav jag hade, säger Dennis Töllborg, ägare och ansvarig utgivare.

– Jag tror på formatet. Svårigheten ligger i framtida finansiering. Jag tror den här säljer slut. Vad det betyder får vi se, säger chefredaktör är Terje Carlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.