Idrottsprofilen Hector Valeria är mycket orolig över utvecklingen i Biskopsgården och önskar större satsningar på barnen i förskolaoch skola. Foto: SVT

Idrottsprofilen: Vem som helst kan dö

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollstränaren Hector Valeria har spelat fotboll med flera av de ungdomar som senare anslutit sig till kriminella gäng och han är både rädd, arg och frustrerad över utvecklingen i Biskopsgården.

– Jag är rädd för hur folk börjar prata nu. Det är som att det är okej, bara fritt fram, kör på, trots att vem som helst kan dö utan att vara inblandad i något, säger Hector Valeria.

Hector Valeria är en känd profil bland unga i Biskopsgården. Han har tränat fotboll med ungdomar här i över 15 år och tror att roten till mycket ont som har skett handlar om att det saknas både vilja och resurser i området.

Pojke dödad av handgranat

Satsa mer på barnen

– Det handlar om att satsa på barn i förskoleåldern och inte bara på dem som är mellan 16 och 22 år. Jag skulle vilja att politikerna började satsa på skolan och förskolan, det skulle vara drömmen, säger han.

Han menar också att politikerna och myndigheterna måste bli bättre på att samarbeta.

– Man måste samarbeta med människor som bor i och känner Biskopsgården och de som verkligen känner ungdomarna här, säger Hector Valeria. 

Men har inte civilsamhället och föräldrar också ett ansvar?

– Problemet är det som jag har sagt så många gånger tidigare, att när du inte får möjlighet att komma in i det svenska samhället, hur ska man då kunna lära sig hur det fungerar? säger Hector Valeria.

Efter måndagens sprängdåd har polisen uttökat sin närvaro i Biskopsgården. Och i mars i år satte polisen in extra resurser i för att motverka gängrelaterad brottslighet. Det gjordes bland annat genom fler synliga poliser på gatorna och riktade insatser mot vapen- och narkotikaförsäljning. Men den typen av insatser tycker Hector Valeria borde ha gjorts tidigare. 

– Mycket tidigare. Det här har jag upprepat så många gånger men det finns andra som tror att de vet bättre fastän de inte bor här i Biskopsgården, säger han upprört.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pojke dödad av handgranat

Mer i ämnet