Linda Norberg, ansvarig för samhällskontakter för IES, och förslaget på den nya skolan i Mölnlycke. Foto: Privat/Härryda kommun

IES om hyresersättningen: Ekvationen måste gå ihop

Publicerad

Internationella engelska skolan, IES, är intresserade av att etablera sig i Härryda, men har ännu inte tagit något beslut. De vänder sig emot beskrivningen att de kräver extra ersättning för lokalhyran, men medger att en etablering inte är aktuell utan den.

– En förutsättning för all etablering är att kostnaderna och intäkterna går ihop, säger Linda Norberg, IES.

För att skapa förutsättningar för friskolor att kunna etablera sig i Härryda har politikerna tagit beslut om en ny ersättningsmodell för lokalkostnader. Men modellen kan gynna enskilda företag och därmed strida mot kommunallagen, menar forskare.

IES menar att de inte ställer krav på kommunen, utan bara presenterar förutsättningarna.

Jag tolkar det ändå som att det är ett krav från er sida för att ni ska etablera er? 

– En förutsättning för all etablering är att kostnaderna och intäkterna går ihop. Att bygga en ny skola är förknippat med högre kostnader än att sitta i befintliga äldre lokaler, säger Linda Norberg, ansvarig för samhällskontakter på IES.

”Vi för en skälig diskussion”

Hon menar att en ny skola inte går runt ekonomiskt ändå, under de första tre åren och att det finns risker med en ny etablering.

– Vi har uppfattat att det finns ett intresse av att vi ska etablera oss. Det är därför vi tittar på detta. I nästa steg måste ekvationen gå ihop. Sen kan man ha olika åsikter om hur den ekvationen ska göras. Men utifrån de riktlinjer och den lagstiftning som finns idag anser vi att för en helt skälig diskussion, säger Linda Norberg.

Kommunstyrelsens ordförande menar att de skapar förutsättningar för alla olika sorters friskolor att kunna etablera sig, genom den här ersättningsmodellen.

– Kan man bygga en helt ny skola med en lokalkostnadsersättning på 14 000 kr per elev? Nej, det finns ingen som kan bygga det, säger Per Vorberg (M).

Hör skolforskaren Jonas Vlachos om varför han är kritisk till ersättningsmodellen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör skolforskaren Jonas Vlachos i klippet om varför ersättningsmodellen strider mot kommunallagen. Foto: TT Arkiv/Bild

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer