Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med Lena Axelsson, ensam klasslärare i en åldersblandad klass med 26 elever på lektion. Foto: Liubov Nenasheva

Hopslagna klasser och minskad personal när skolor i Göteborg måste spara

Uppdaterad
Publicerad

60 miljoner fattas i Göteborgs kommunala skolor. 65 av 79 skolområden måste spara och Styrsöskolan i Göteborgs södra skärgård är ingen undantag. Till hösten tvingades de slå ihop årskurs 3 och 4 när man drog ned på personal.

– Det är nästan större utmaning att man är så många i klassen och så få vuxna än att det är två årskurser, säger klasslärare Lena Axelsson.

Underskottet för fyra skolor i Göteborgs södra skärgård är 3,5 miljoner kronor. Till hösten har Styrsöskolan lyckats spara 400 000 kronor. Konsekvensen är att det är färre lärare och personal på skolan i det läsåret.

– Vi har inte förlängt visstidsanställda. Sedan har vi ett par pensionsavgångar och även att par som har valt att läsa, de är tjänstlediga, säger Victoria Leffler, rektor Södra skärgården.

Numera får skolan vända sig till utbildningschef och fråga om de får tillsätta en tjänst. Varje anställning ska prövas och rekrytering pågår bara internt.

Större klasser

I två hopslagna klasser för årskurs tre och fyra är det 26 respektive 28 elever. Eftersom det är färre personal får lärarna vara ensamma oftare.

– Det blev färre vuxna med våra barn. När det är generellt stora klasser så behöver man anpassa undervisningen och det är lite mer komplext när det är två årskurser och det ställer högre krav på lärarna, säger Victoria Leffler, rektor Södra skärgården.

Förhandlingarna om budget 2024

Just nu pågår det förhandlingarna om skolbudget för 2024. Många rektorer SVT har pratat med är oroliga för ytterligare nedskärningar. En sak som kan bli aktuella är att speciallärarstöd och stöd för nyanlända försvinner.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vad skolpolitikern Viktoria Tryggvadottir Rolka (S) svarar på frågan om skolornas ekonomi. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.