Ilja Rajkovic från Borås medverkar ikväll i den romska programserien Jenni möter i SVT2, eftersom han vill försöka förändra dagens ofta negativa bild av romer i Sverige. Foto: SVT

Ilja vill bryta fördomar mot romer

Uppdaterad
Publicerad

”Du har ju vanliga kläder, jobb och pratar svenska”. Det är en av de kommentarer som Ilja Rajkovic från Borås har fått flera gånger då han berättat att han är rom. I kväll medverkar han i den romska programserien Jenni möter i SVT, eftersom han vill försöka förändra dagens ofta negativa bild av romer i Sverige.

Han kom till Sverige som 13-årig flykting efter kriget på Balkan. I dag är han 30 och arbetar som civil brottsutredare hos polisen i Borås. Han säger att han själv aldrig blivit mobbad eller diskriminerad i Sverige, men att han och hans familj blev det i hemlandet Serbien. Ilja Rajkovic tror att det kan ha med hans utseende att göra.

– Folk brukar gissa att jag kommer allt ifrån Bangladesh till Iran, men ingen brukar tro att jag är rom, säger Ilja Rajkovic till SVT Nyheter Väst.

Efter ett par år i Sverige fick familjen Rajkovic ett utvisningsbeslut. Ett beslut som bland andra högstadieelever på Fritslaskolan i Kinna började protestera emot. Och en person som har en speciell betydelse för Ilja med familj är läraren Louise Jonsson, som också är med i kvällens program.

– När hon fick höra om vårt utvisningsbeslut började hon agera och kämpa för oss. Hon orkade vara med hela vägen och det var som ett heltidsjobb. Vi är självklart mycket tacksamma för det och jag ser henne som min andra mamma, säger Ilja Rajkovic.

En annan bild av romer

Orsaken till att han är med i programmet som sänds i SVT är för att han vill bidra till att ge en annan bild av romer och för att få barn och ungdomar att känna sig stolta över sin bakgrund och inte skämmas över den, som han menar att många gör i dag.

– Det är ju fortfarande det här att folk ser romer som tjuvar och att vi inte vill utbilda oss och jobba, att vi har en speciell klädsel och försörjer oss på brott. Därför är det många som inte vill berätta att de är romer. Jag vill vara en positiv förebild för romska barn och ungdomar eftersom utbildningsnivån inte är så hög bland dem.

Med i polisregister

Programledaren Jenni Acar är själv rom och är en av dem som blev registrerad i polisens så kallade romregister, som uppdagades för några år sedan.

– Det var ju jättehemskt att få veta att man är med i ett register hos polisen. Jag tänkte att vad har jag gjort för fel egentligen och vad ska de använda det till, säger Jenni Acar till SVT Nyheter Väst.

Med den romska programserien vill hon framför allt att yngre romer ska känna sig bekräftade och att de ska kunna se sig själva på TV på ett positivt sätt och att det inte bara handlar om negativa saker, som hon tycker att det ofta gör.

Målet är att utmana gamla och stereotypa fördomar och ge en mer nyanserad bild av de romer som lever i Sverige i dag. Jenni Acar känner att hon har stor nytta av att hon själv är rom och att det har bidragit till fina och naturliga möten med de personer som medverkar i de sex programmen. Förutom Ilja Rajkovic från Borås så kommer ytterligare två västsvenskar att medverka i följande program. Nämligen EU-parlamentarikern Soraya Post från Göteborg och skådespelaren och regissören Janoch Taikon, också han från Borås.

Inblick i olika yrken

– Jag följer med dem i deras vardag och ger en inblick i deras yrke eller hobby och de får berätta sin personliga historia. Det behövs också verkligen att romer får höra sitt språk på ett naturligt sätt, säger Jenni Acar.

Ilja Rajkovic har själv alltid varit öppen med att han är rom och han hoppas att det dyker upp fler romska förebilder med hjälp av programmet och att det ska hjälpa unga romer att våga berätta om sitt ursprung utan att de ska drabbas negativt på grund av det.

– Jag gör det här mycket för mina egna barns skull. Jag vill att de ska känna att deras pappa försökt förändra den negativa bilden av romer, för vi är ju som vanliga människor med viktiga arbeten, säger Ilja Rajkovic.

Jenni möter

En programserie i sex delar som sänds i kanal SVT2 på söndagar klockan 18.00. Går även att se i SVT Play.

I programmet möter Jenni Acar sex inspirerande romer i Sverige och lyfter fram saker som får henne att vara stolt över den romska kulturen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.