Kyrkoherde Tobias Unnerstål (tv) i samtal med polisen sedan katolska kyrkan i Göteborg utsatt för vandalism på fredagen. Foto: Max Skalenius/TT

Ilska mot katolska kyrkan kan ligga bakom vandaliseringen

Uppdaterad
Publicerad

Ingen har ännu gripits för vandaliseringen i Katolska kyrkan i Göteborg under fredagen.

Händelsen har fått kyrkoherde Tobias Unnerstål att grubbla över den ilska förödelsen tycks vittna om.

– Jag funderar på om gärningspersonen vet en del om kristen symbolik. För det som gjorts är väldigt specifikt, säger han.

Oftast förknippas vandalism med ungdomsgäng och spontana infall. Kyrkoherden utesluter inte att det kan ha varit så också i detta fall.

– Men jag tror ungdomar skulle ställt till det så mycket mer och på ett annat sätt, säger han.

Bevandrad i kristen symbolik

Det som får honom att tro att gärningspersonen är väl bevandrad i kristen symbolik är att förstörelsen ser målinriktad ut. Talarstolen som prästen använder var utslängd ur koret, och altaret var helt rensat.

– Vi tar själva bort allt från altaret en enda gång om året och det är inför långfredagen. Detta är som om man ville skapa en evig långfredag, det värsta tänkbara för en troende, säger han.

Dessutom var en krans med en minnestavla över de församlingsmedlemmar som dött förra året omkullvält, psalmböckerna var utvräkta och i ljuskapellet hade böneljusen släckts med brandsläckare.

– De hade gått att blåsa ut. Att använda brandspruta känns så starkt överdrivet, säger Tobias Unnerstål.

Abortmotstånd och pedofilskandaler

Han tycker att vandaliseringen tyder på ett raseri mot kyrkan, och undrar vad som kan ha utlöst detta. Planerna på striktare abortlagstiftning i Europa? Pedofilövergreppen inom katolska kyrkan, där det i USA nyligen kom ut en rapport som kritiserats för att ha osynliggjort offren? 

Av allt att döma har attacken skett under mycket kort tid, troligen några få minuter. Det finns uppgifter om individer som setts i kyrkan vid den tiden. Men det är oklart om de haft något med vandaliseringen att göra.

Inga rop på hämnd 

Gudstjänster och annan verksamhet fortsätter som planerat. Och det finns inga tankar på att låsa kyrkporten på vardagar. Däremot har Tobias Unnerstål uppmanat församlingsmedlemmar att komma till kyrkan under veckorna för att be. Risken för nya attacker minskar när det finns folk i lokalen.

– Jag har fått många telefonsamtal, mejl och sms efter det här. Det som gladde mig särskilt var att så många också visar omsorg om förövaren och säger att man ber för den personen också Jag har inte sett några rop på hämnd, säger kyrkoherden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.