Karin Hansén, vd på Viltpoolen AB Foto: Viltpoolen / Pontus Lundahl / TT

Importören av pytonormskött: 90 procent säljs i Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

Kött från exotiska djur finns till försäljning i frysdiskar runtom i landet. Enlig importören är intresset störst i Göteborg och längs västkusten. Men matjätten Ica, som säljer exotiskt kött, säger att man nu kommer fasa ut produkterna ur sitt sortiment.

I en av Göteborgs mest välsorterade matbutiker, Ica Focus i Gårda, finns en hel sektion för så kallat exotiskt kött. Här ligger det tråg med krokodil, känguru, bisonoxe – och pytonorm. Men Ica Focus är knappast ensamma i Västsverige om att sälja den här typen av produkter.

– Huvuddelen av det, 90 procent, går ut till Göteborg och städerna mot gränsen mot Norge, berättar Karin Hansén, vd på Viltpoolen AB som är landets enda importör av exotiskt kött.

Ica vill inte kommentera

Försäljningen är helt laglig men inte oproblematisk enligt djurrättsorganisationer. I Sverige hade man aldrig accepterat den djurhållning som finns i de länder där flera av de exotiska delikatesserna kommer från, menar bland andra zoologen Jan Westin som även är vetenskaplig ledare på The perfect world foundation.

I exempelvis Vietnam, där det importerade pytonormsköttet kommer från, finns inga djurskyddslagar, menar internationella djurrättsorganisationer.

Såväl Ica Focus i Gårda har avböjt att göra en intervju eller ge en kommentar på kritiken. Ica centralt meddelar att de inte säljer den här typen av produkter. I ett mejl till SVT Nyheter skriver Ica Fokus Gårda att de ”kommer fasa ut de exotiska köttprodukterna.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.