En inbrottsvåg sveper över Dalsland. Foto: TT

Inbrottsvåg sveper över Dalsland

Uppdaterad
Publicerad

Sedan förste december har 21 inbrott gjorts i Dalsland. Nu går polisen ut på sin Facebooksida och vädjar till invånarna i området att vara extra uppmärksamma.

Kvällen fredag den trettonde januari upptäcktes tre inbrottstjuvar mitt under ett pågående inbrott. Men händelsen är inte unik. Sedan den första december 2016 har 21 inbrott inträffat i Bengtsfors, Dals-Eds, Melleruds och Åmåls kommuner. Under samma period året innan låg den siffran på fyra.

– Vi har nästan inga poliser kvar här, säger Monica Lindberg, polisinspektör vid polisen i Dalsland. Det är som om vi lever i ett laglöst land.

Polisen tror att det rör sig om ett tjugotal personer som kan ligga bakom det ökade antalet inbrott. De mest utsatta inbrottsobjekten är fritidshus och uthus. Nu går polisen i Dalsland ut på Facebook och vädjar till invånarna att vara extra uppmärksamma om de märker något suspekt. Med inlägget hoppas de kunna sprida information om hur man kan skydda sig mot inbrotten.

Så undviker du inbrott

– Försök organisera någon typ av grannsamverkan, säger Monica Lindberg. Ha stark belysning, eftersom personerna gärna bryter sig in där det är mörkt, och var vaksam på okända fordon. Ta gärna bild på registreringsnumret på bilen om du är misstänksam.

Efter att polisen har genomfört husrannsakningar i Billingsfors och Dals-Långed har stöldgods från flera inbrott både i bostäder och företag hittats, bland annat motorsågar och borrmaskiner.

– Om ett inbrott väl har inträffat, underlättar det vårt arbete om värdesaker är märkta. Då blir det lättare att hitta ägaren, säger Monica Linberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.