Risken för att föda barn med cp-skador är på det stora hela liten. Foto: TT

Infektioner ökar risken för cp-skador

Uppdaterad
Publicerad

En infektion hos den gravida kvinnan eller hos barnet ökar risken för barnet utvecklar cerebral pares. Risken för allvarliga skador är störst om det nyfödda barnet får en infektion.

Tidigare trodde man att syrebrist i samband förlossningen var den största orsaken till cerebral pares men enligt forskarna vet man numer att endast en del av fallen kan förklaras med syrebrist.

En ny avhandling vid Sahlgrenska Akademin på Göteborgs universitet har gått igenom fyra olika studier med totalt 309 barn som fötts med cerebral pares, cp-skada, i Västra Götaland på 1980- och 1990-talet. Den visar att en infektion hos den gravida mamman eller det nyfödda barnet ökar risken för cp-skador.

– Man har varit medveten om att det finns en koppling mellan cp-skador och infektioner men man har inte studerat de vanliga infektionerna så ingående, säger Kristina Ahlin, doktorand vid Sahlgrenska akademin som ligger bakom avhandlingen.

Vanliga infektioner ökar risken

Enligt studien finns det koppling mellan cp-skador hos barn och relativt vanliga infektioner som urinvägsinfektioner och njurbäckenbotteninfektioner hos gravida kvinnor. När det gäller infektioner hos barnen så handlar det om allvarliga infektioner under barnets första levnadsmånad såsom hjärnhinneinflammation eller blodförgiftning.

– Under den första levnadsmånaden är barnets hjärna mycket känslig, säger Kristina Ahlin.

Studien pekar också på att svårighetsgraden av infektionen kan ha betydelse för svårighetsgraden av rörelsehindret.

– De barn där vi hittat en koppling mellan infektion hos den gravida modern har en ökad risk för en lindrigare typ av CP och de barn där vi hittat kopplingar till infektioner hos barnet efter förlossningen har en ökad risk för en svårare typ av CP, säger Kristina Ahlin.

”Låg risk men ta symtom på allvar”

Studierna visar tre olika möjliga vägar till cerebral pares: syrebrist hos barnet, infektion och missbildning men slår inte fast vad som ligger bakom flest skador. Kristina Ahlin menar att studien visar vikten av att fortsätta att studera andra faktorer för att på sikt kunna förhindra hjärnskador.

– Det här ger ett viktigt underlag för att vidare studera möjliga mekanismer bakom CP och för utvecklingen av förebyggande strategier, säger Kristina Ahlin, doktorand vid Sahlgrenska akademin.

Behöver man som gravid eller nybliven förälder vara orolig utifrån vad du kommit fram till?

– Nej, orolig tycker jag absolut inte man ska vara. Man ska söka vård om man som gravid har problem med urinvägarna. Man ska ta symtomen på allvar men man behöver absolut inte vara orolig, säger Kristina Ahlin och fortsätter:

– Jag vill verkligen poängtera att risken för att få ett barn med cp-skador i det stora hela är väldigt låg och att infektioner bara kan kopplas till en liten del av cp-skadorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.