Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Inga förundersökningar om Paludans demonstration

Uppdaterad
Publicerad

Att bränna en koran utgör inte hets mot folkgrupp. Inte heller Rasmus Paludans tal vid demonstrationen vid Frölunda torg den 26:e februari.

Den bedömningen gör kammaråklagare Viktor Törneke.

– Inom ramen för en politisk demonstration så har man ett stort utrymme att provocera, säger han.

I klippet ovan berättar Göteborgsåklagaren Viktor Törneke vad han anser krävs för att nå upp till brotten hets mot folkgrupp och förargelseväckande beteende.

Rasmus Paludan har turnerat runt i Sverige och demonstrerat i bland annat Norrköping, Linköping och Örebro. I helgen besökte han Malmö, och blev därefter anmäld för hets mot folkgrupp av en privatperson. Där har åklagare nu beslutat sig för att inleda en förundersökning. 

Brottsbalken 16 kap: Om brott mot allmän ordning

8 §   Den som i ett uttalande eller i ett annat meddelande som sprids hotar eller uttrycker missaktning för en folkgrupp eller en annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse, sexuell läggning eller könsöverskridande identitet eller uttryck, döms för hets mot folkgrupp till fängelse i högst två år eller, om brottet är ringa, till böter.

Om brottet är grovt döms för grov hets mot folkgrupp till fängelse i lägst sex månader och högst fyra år. Vid bedömningen av om brottet är grovt ska det särskilt beaktas om meddelandet haft ett särskilt hotfullt eller kränkande innehåll och spritts till ett stort antal personer på ett sätt som varit ägnat att väcka betydande uppmärksamhet.

Lag (2018:1744).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.