Från och med i år blir det inget nyårsfirande på Götaplatsen Foto: TT

Inget nyårsfirande på Götaplatsen

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals göteborgare brukar ta sig till Götaplatsen för att fira in det nya året. Men i år uteblir firandet.
– Vi kan inte längre garantera besökarnas säkerhet, säger Birgitta Bergerlind, verksamhetsansvarig på Göteborg och Co.

Nyårsceremonin på Götaplatsen har blivit en tradition för många göteborgare. Men nu uteblir nedräkningen inför tolvslaget, meddelar Göteborg och Co. Anledningen är att man upplever problem med säkerheten.

– Det har blivit en trend att publiken tar med sig egna fyrverkerier och knallskott, vilket är förbjudet i en folksamling. Och vi har inte möjlighet att visitera alla som kommer, säger Birgitta Bergerlind, verksamhetsansvarig för Julstaden i Göteborg.

Enligt henne har det inte skett några olyckor i samband med firandet. Inte heller har det framförts klagomål.

– Men vi måste ligga steget före, och ha arrangemang som är trygga.

Göteborgs kommun tillåter annars fyrverkerier, men det finns begränsningar – i synnerhet om man vistas på offentliga platser. Då måste man hantera fyrverkerierna extra varsamt, skriver kommunen på sin hemsida.

Enligt ordningslagen får fyrverkerier inte användas på offentlig plats utan tillstånd av polisen, om användning med hänsyn till tidpunkten, platsens belägenhet och övriga omständigheter innebär risk för skada på eller någon beaktansvärd olägenhet för person eller egendom.

Utöver detta har kommunerna möjlighet att utfärda egna bestämmelser. I vissa kommuner råder därför totalt fyrverkeriförbud, i andra tillåts fyrverkerier under vissa tidpunkter på året, exempelvis på nyårsafton.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer