Sedan den första september i år får blodgivare på Sahlgrenska universitetssjukhuset inte längre någon gåva i samband med att de lämnar blod. På en skylt i receptionen går det att läsa:
”Det är ett led i blodgivningens arbete med att se över organisationen och det som gåvorna kostar för sjukhuset”.
Jakob Kilner har lämnat blod i 20 år och det är besparingskrav som gör att han och många andra inte längre kommer att få gåvor som blodgivare i Göteborg. Gåvorna kostar sjukhuset 1,5 miljoner kronor per år.
– Det är en solidarisk handling för att du är en medmänniska. Därför känns det så otroligt fattigt att de inte kan bjuda på den lilla, lilla grejen. En gåva som inte ens är värd spårvagnsbiljetten fram och tillbaka till blodgivningen, säger han.
En medmänniska
Enligt sjukhusledningen så är blodgivargåvorna en stor utgift för sjukhuset.
– Vi har diskuterat det här med gåvorna och det är en stor summa pengar för oss men för individen så kanske det är av mindre betydelse, säger Jan Holgersson, verksamhetschef på Sahlgrenska universitetssjukhuset.
– Det finns säkert blodgivare som kommer att bli besvikna över att gåvorna tas bort men vi har ändå gjort bedömningen att de flesta ger för att hjälpa en medmänniska, säger han.
Känna uppskattning
Behövs verkligen de här gåvorna, räcker det inte med att känna att man har gjort någonting bra?
– Jo, absolut. Det tror jag folk gör. Men varför är det alltid de här gesterna för dem som gör någonting bra som man ska spara in på? Bara för att man kan ta bort någonting så betyder det inte att man ska ta bort någonting.
Varför är gåvan så viktigt enligt dig?
– Det är inte så att jag så hemskt gärna vill ha den här lilla skålen. Det handlar om att man ska känna att man får uppskattning för någonting som man gör, säger han.