Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Han skulle delta i junior-VM – men svenska brottartruppens deltagande ställs in på grund av säkerhetsläget. Hör brottaren Adam Strandner om chocken, i klippet. Foto: Elin Schwartz/SVT

Inget VM för svenska brottarna efter koranbränningarna

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetsläget efter koranbränningarna gör att Svenska Brottningsförbundet stoppar juniorlandslaget från att delta världsmästerskapen i Jordanien.

– Jag blev tom, det kom som en chock, säger brottaren Adam Strandner, från Göteborg, som skulle tävlat.

Junior-VM i brottning som inleds i mitten av augusti skulle från början hållits i Polen, men efter att mästerskapen flyttades till Amman, Jordanien, har Svenska Brottningsförbundet beslutat att det svenska landslaget inte kan delta av säkerhetsskäl, som P4 Göteborg tidigare berättat om.

– Efter koranbränningarna har det ju varit mycket reaktioner, kanske inte just i Jordanien, men i andra länder så händer det väldigt mycket, man bränner svenska flaggor till exempel – så det kändes osäkert. Det är enormt tråkigt, vi vill ju att våra brottare ska få brottas, säger Lena Sulkanen, tf generalsekreterare Svenska Brottningsförbundet.

Kände sig inte säkra på att skicka truppen

Förbundet tog kontakt med UD som hänvisade till sin hemsida där man avråder från att åka till Jordaniens gränsområden mot Syrien och Irak, men inte till landet i stort. Förbundet hänvisades också till ambassaden i Jordanien men de hann inte ge något svar, enligt Lena Sulkanen.

Det gjorde att Svenska Brottningsförbundet landade i att de inte kände sig säkra på att skicka truppen till Jordanien.

Junior-VM i Amman, Jordanien, inleds den 14 augusti. U20-truppen ska nu tävla i Rumänien istället.

Juniorlandslagsbrottare Adam Strandner, hemmahörande i Örgryte IS, har förståelse för förbundets beslut – men är besviken över att missa ett viktigt mästerskap. Hör honom berätta mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.