Ingrid Bergmans hemliga smultronställe i Västsverige

Uppdaterad
Publicerad
En av de främsta filmstjärnorna genom tiderna tillbringade ju en hel del tid på Västkusten. Främst på Dannholmen utanför Fjällbacka, men det finns en annan plats i Västsverige dit hon återkom flera gånger – en hemlighet som folk i bygden hjälptes åt att bevara.

Någonstans i gränstrakterna mellan Essunga och Grästorps kommun i hjärtat av Västra Götaland, ligger ett gammalt torp som stått orört sen början av 70-talet. Och här lever fortfarande minnet av Ingrid Bergmans flitiga besök.

– Ja, Ingrid fanns ju här på 70-talet när min far hade gården intill och min farmor hade detta som sitt sommarhus. Så Ingrid dök ju upp titt och tätt. Jag kommer ihåg att jag ficik min första ångmaskin av henne, berättar Peter Schmidt.

Huset andas museum

Det har väl knappast kunnat undgå någon att Ingrid Bergman fyller 100 år i år. Utställningar och filmer har avlöst varandra under året. I sammanhanget ter sig det lilla torpet utanför Främmestad i Essunga kommun först något oansenligt. Men det kommer till liv genom Peter Schmidts berättelser, fotografier och alla gamla möbler. Gästrummet där Ingrid Bergman sov vid sina besök är orört sen det begav sig. Hela huset andas museum.

– Hon var här för att besöka sin svärmor i första hand. Sedan var hon naturligtvs här med Lars, hennes man, men det var min framor som hon hade en väldigt fin kontakt med, berättar Peter Schmidt.

Gift med Lars Schmidt

Mellan åren 1958 och 1975 var Ingrid gift med teatermannen Lars Schmidt, Peters farbor. Sommarstugan är fortfarande i familjens Schmidts ägo.Men det är inte bara inom familjen Schmidt som Ingrid Bergman gjort avtryck. När SVT Nyheterna Väst åker omkring i bygden träffar vi på grannen Alf Larsson som kör runt i en sittgräsklippare med ett slags metallsläp baktill som jämnar till gruset på gårdsplanen.

– Ingrid Bergman har varit här på denna gården och hälsat på och jag brulkar skryta lite med det att hon har varit inne i ladugården och så fick hon se en utav våra katter och då var hon framme och klappade katten. Katten uppskattade det här väldigt, väldigt bra, säger Alf Larsson.

”Ville inte ha hit journalister”

Till skillnad från sommarstället på Dannholmen, var det få som kände till att den världberömda skådespelare i all enkelhet besökte sin svärmor i torpet i Essunga, och i bygden var det en väl bevarad hemlighet.

– Man ville inte ha hit journalister helt enkelt, man ville inte att det skulle uppmärksammas. De hade det så jobbigt så att det räckte till. Och då insåg man detta, och då gick hela bygden samman och det ska de hedras för idag, menar Tage Tuvheden, hembygdsforskare med rötter i trakten.

På gården intill som under 70-talet var i familjen Schmidts ägo finns resterna av en gammal  swimmingpool. Några badsjöar finns inte precis inpå knuten så under varma sommardagar kunde Ingrid Bergman svalka sig här. Men det är det få som känner till. Det må ha gått 23 år sedan den ikoniska skådespelaren gick bort, men i Essungabygden vårdas ännu minnet av henne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer