Ingvar Dahlgren, vars hustru bor på Gullvivan sedan tre år. Han protesterar mot att hemmet nu måste stänga tillfälligt under sommaren. Foto: SVT

Äldreboendet Gullvivan på Skaftö ska stängas tillfälligt

Uppdaterad
Publicerad

Den 29 maj kom beskedet – äldreboendet Skaftöhemmet Gullvivan i Lysekil stänger tillfälligt under sommaren.

Nu är anhöriga där för att visa sitt stora missnöje.

– Det är katastrof om de flyttar min fru. Hon ska bo där hon känner sig hemma, säger Ingvar Dahlgren vars fru bor på hemmet.

Uppehållsrummet på Skaftöhemmet Gullvivan har fler besökare än vanligt.

De finns där för att se till att deras anhöriga som bor på hemmet inte ska bli flyttade på, samtidigt som de protesterar mot ett beslut som fattades den 29 maj. Beslutet innebär att de äldre tillfälligt flyttas till andra boenden i kommunen.

Anledningen är enligt kommunen att det råder stor personalbrist.

– Det är katastrof det här. Och att de saknar personal menar jag inte stämmer, säger Ingvar Dahlgren, 90.

Kommunen säger nej

Flera undersköterskor som SVT Nyheter Väst pratar med på hemmet säger att de har kontaktat pensionerade undersköterskor som ställer upp och vill arbeta under sommaren. Men kommunen säger nej.

– Jag vet att det finns ett sådant förslag, men avdelningschef och enhetschefer säger ändå att det saknas för mycket personal, säger socialförvaltningens chef Eva Andersson.

Problem att hitta personal

Hon säger att hemmet har haft problem ända sedan i påskas med att hitta personal.

– Jag förstår att folk tycker att det kommer hastigt på, men läget är akut. Vi kan inte garantera den medicinska säkerheten, och då måste vi göra så här, säger hon.

Enligt uppgifter så kommer de boende att flyttas på måndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.