– Vi borde ha ännu större fokus på patienter som är föräldrar, säger Johannes Nordholm. Foto: Olof Thorell, SVT

Psykiatrichefen: Allt fler osäkra i sin föräldraroll

Uppdaterad
Publicerad

Psykiatrin i Göteborg ser en ökad andel patienter som är osäkra i sin föräldraroll.

– Vi har många patienter som är föräldrar som känner sig osäkra i hur de ska agera och en oro inför hur de ska vara föräldrar på ett bra sätt, säger Johannes Nordholm, verksamhetschef vid psykiatriska mottagningen på Östra sjukhuset.

Unga och kriminalitet och unga med psykisk ohälsa har diskuterats flitigt på senare tid. Enligt psykiatrichef Johannes Nordholm minskar tidiga insatser som stöttar föräldrar risken för psykisk ohälsa och kriminalitet bland unga. Han har inom psykiatrin sett att allt fler patienter känner sig osäkra i sin föräldraroll.

– Det kan handla om hur man sätter gränser och hur barn påverkas av att man själv har psykisk ohälsa, och om man dessutom befinner sig utanför samhället så kan det bli särskilt svårt, säger han. 

”Radikaliserade miljöer kan bli en hemvist”

Att unga söker sig till kriminalitet beror enligt Johannes Nordholm till stor del på att den egna familjen på olika sätt är försvagad. Barnet söker en alternativ familj.

– Ungdomar som inte har kontakt med närvarande föräldrar eller står i förbindelse med vuxna auktoriteteter som ingår i samhället kan då ha behov att söka sig till någon ersättningsstruktur. Kriminella gäng eller radikaliserade miljöer kan bli en hemvist och ha föräldraliknande funktioner, men på ett destruktivt sätt, de är ju utanför samhället och går på kontrakurs mot samhället.

En skyddsfaktor för barnen

Allt fler forskare intresserar sig för föräldrarnas betydelse för att minska ungas kriminalitet och psykiska ohälsa. En studie i Finland visar att när man jobbat med så kallade interventioner visar barn färre psykiatriska symptom.

Det finns redan liknande familjeinterventioner på Östra sjukhuset, men i Sverige läggs mer fokus på medicinsk behandling. Enligt Johannes Nordholm kan man bli mycket bättre.

– Vi borde ha ännu större fokus på patienter som är föräldrar. Om föräldrar får ett tydligt stöd kring hur de ska fungera som föräldrar så kan det vara en skyddsfaktor för deras barn att undvika både psykisk ohälsa och att hamna i kriminalitet.

Hur kommer det sig att den här sortens insatser inte redan finns?

– Fler har börjat intressera sig för föräldrarollen. Men utmaningen är att skapa ett prioriteringstryck kring en föräldrarinsats. Men vi inom psykiatrin kan helt klart utvecklas i det här avseendet. Det är tydligt i de anmälningar som kommer till patientnämnden att vi inte alltid jobbar på ett optimalt sätt med anhöriga, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.