Foto: Institutet mot mutor

Institutet mot mutor: ”Varningsflagg för korruption”

Publicerad

Kommunpolitiker och höga chefer åkte på en tredagarskonferens – för 120.000 kronor. Resan gjorde trots att man då bröt mot kommunens egna rekommendationer och policies.

– Det riskerar leda till ett skadat förtroende, säger Natali Phalén vid Institutet mot mutor.

När Göteborgs stad antog sin policy mot mutor 2012 var det efter flera omfattande korruptionsskandaler. En del roade sig med att kalla Göteborg för Muteborg, och desto fler talade om den så kallade Göteborgsandan som grogrund för korruption. Policyn mot mutor skulle göra reglerna tydliga för alla politiker och tjänstemän, och innehåller bland annat exempel på vad man inte bör göra som politiker eller tjänsteman.

LÄS MER: Politiker från Göteborg på dyr konferens i Seattle

Men Intraservice resa till Seattle och Microsoft bröt mot flera rekommendationer i kommunens policy mot mutor och mot resepolicyn.

Enligt reglerna bör minst hälften av restiden användas för resans egentliga syfte, men medan resan till Seattle varade i totalt nio dagar – som pågick konferensen endast i tre.

Kommunens regler säger också att kommunen själv bör betala deltagaravgifter på konferenser för att undvika mutor. Det är oklart om Microsoft vanligtvis kräver deltagaravgifter från sina besökare – och det finns inga uppgifter om att Göteborgs stad betalat något för att delta.

Dessutom lät man sig bjudas på luncher alla konferensdagar, och dessutom en middag – tvärt emot policyn som säger att endast enstaka måltider i anknytning till exempelvis affärsförhandlingar är tillåtna.

Räcker med misstankar för skadat förtroende

Kommunens Seattle-resa får nu också Institutet mot mutor att reagera. Generalsekreteraren Natali Phalén säger att de ansvariga måste vara lyhörda inför kritiken mot resan, även om de inblandade själva inte tycker att några fel har begåtts.

– Det här har ju lett till uppfattningen om att saker inte gått rätt till. När det kan uppfattas som att man favoriserar en viss leverantör så är det inte alls bra, säger hon till SVT Nyheter Väst.

Phalén anser att det är extra känsligt om man låter sig bjudas av en leverantör som kan vara aktuell som leverantör i förestående upphandling.

– Man behöver inte ha blivit påverkad för att någonting ska vara olagligt eller fel. Och det räcker med att det finns misstankar om att fel har begåtts för att det ska vara väldigt förtroendeskadligt. Om det dessutom finns en förestående omorganisation eller upphandling så är det ännu viktigare att vara särskilt försiktig, säger hon.

”Det argumentet köper jag inte”

Natali Phalén fortsätter:

– Har man en policy så är den framtagen av en anledning, och då är det superviktigt att den följs. Det ser inte bra ut om man avviker från den.

SVT: De själva säger att det hade kunnat uppfattas som oartigt att tacka nej till de här måltiderna, vad säger du om det?

– Det argumentet köper jag inte. I de allra flesta fall kan man tacka nej. I enstaka fall kan det exempelvis på grund av kulturskillnader vara så att man behöver ta emot en gåva eller måltid. Men de här sakerna kan man tänka igenom och parera på förhand. Det går ju faktiskt att betala för sin egen mat.

Phalén vill vara noga med att poängtera att Institutet mot mutor inte tar ställning i olika ärenden, utan fungerar som en rådgivande instans för företag, när det gäller korruptionsrelaterade frågor.

Ändå tycker hon att fall som det i Göteborg är allvarliga.

– Om ett företag struntar i en myndighets policy om gåvor och liknande så är det en varningsflagga för korruption, för då har man börjat kringgå de regler som gäller för hur man ska bete sig mot varandra på ett schysst sätt.

LÄS MER: Tipsa SVT:s reporter

Här är policyerna som Intraservice kan ha brutit mot:

Utdrag ur ”Policy och riktlinje mot mutor i Göteborgs stad”

Måltider

Enstaka, inte alltför påkostade måltider i anknytning till arbetet (exempelvis affärsförhandling) är tillåtna. Måltiden får dock inte vara det primära syftet med sammankomsten. Måltiden eller annan form av representation bör uttrycka en i detta sammanhang sedvanlig gästfrihet, till exempel i form av värdskap vid inledande av affärsförhandlingar, under sådana eller som en avslutning vid förhandlingarna. Under pågående upphandling bör särskild restriktivitet med att låta sig utsättas för påverkan från tilltänkt leverantör t ex genom att bli bjuden på måltider m m iakttas. Försiktighet bör iakttas vid ofta återkommande representation mot en och samma person eller grupp av personer. Är make/maka/sambo medbjuden ökar risken för att förmånen skall anses otillbörlig.

Studieresor, kurser och konferenser

Studieresor, kurser och konferenser bör betalas av arbetsgivaren. Enligt förarbetena till lagstiftningen kan det mera sällan anses tillbörligt att en anställd i offentlig sektor bjuds på en studieresa som omfattar mer än en dag. För att vara tillbörlig måste en sådan resa vara seriöst upplagd och ovidkommande nöjesarrangemang får inte förekomma. Inbjudan skall vara riktad till arbetsgivaren och denne har att välja ut de personer som deltar.

Utdrag ur ”Policy och riktlinjer för resor i tjänsten”

Konferens

Syftet med arrangemanget ska ha entydig anknytning till verksamhetens uppdrag. Det kan gälla antingen att tillföra kunskaper och erfarenheter som bedöms nödvändiga för verksamheten eller att uppfylla förpliktelser som är en konsekvens av att Göteborg är rikets näst största stad. Antalet deltagare ska noga övervägas. Ett tydligt motiv måste finnas för valet av deltagare.

Bortavaron från arbetet ska stå i rimligt förhållande till det förväntade utbytet med aktiviteten, minst hälften av den ianspråktagna arbetstiden bör användas för resans egentliga syfte.

Källa: Göteborgs stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.