Emma Knyckare är initiativtagare till den mansfria festivalen Statement på Bananpiren i Göteborg.

Inte ett enda brott anmält på mansfri festival

Uppdaterad
Publicerad

En mansfri festival hölls i helgen i Göteborg. Ett initiativ som togs efter att olika typer av övergrepp på festivaler anmäldes runt om i Sverige. Nu när festivalen är över kan det konstateras att inga brott anmälts från festivalen.

I helgen som var hölls tillslut den mansfria festivalen Statement på Bananpiren i Göteborg. En festival som kom till efter att komikern och programledaren Emma Knyckare reagerade på de övergrepp som anmäldes under förra sommarens festivaler.

– Det blev en väldigt trevlig och respektfull festival, säger Emma Knyckare.

5 000 besökare

5 000 kvinnor, transpersoner och icke-binära besökte festivalen och enligt polisen har inte ett enda brott anmälts från området den helgen.

– Nej, jag kan faktiskt inte hitta någonting, säger kommissarie Thomas Pettersson.

Han påpekar att det kan komma något i efterhand och att någon kan ha kommit till skada på väg till eller från festivalen men runt området finns inga anmälda brott en vecka efter eventet.

Plockade fimpar

– Jag vet att det var ett band vi fick klippa på en tjej som var för full. Men hon leddes ut, passade på att plocka några fimpar utanför och sen tog hon en taxi hem. Det kan ju knappast vara brottsligt, säger Emma Knyckare.

Enligt henne var folk fulla, som på alla festivaler, men att aggressionsnivån var låg.

– Jag är inte förvånad över att inga brott anmäldes. Övergrepp begås av män och det var ju det vi ville testa. Vad händer om man tar bort det? säger Emma Knyckare.

Tror du att den obefintliga brottsligheten beror på att festivalen var mansfri?

– Jag tror att många kom bara för att se en artist men visst många har följt projektet från början och man ville inte schabbla bort det helt enkelt, säger Emma Knyckare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.