För ett år sedan stängde Röhsska museet i Göteborg på grund av dålig psykosocial arbetsmiljö. Ett beslut som överklagades, men som nu avslås av förvaltningsrätten. Foto: SVT

Inte olagligt att stänga Röhsska museet

Publicerad

För ett år sedan stängde Röhsska museet i Göteborg på grund av dålig psykosocial arbetsmiljö. Ett beslut som överklagades av en privatperson, men som nu avslås av förvaltningsrätten. Domstolen anser att kulturnämnden inte tagit ett olagligt beslut.

Det var den 29 november 2016 som kulturnämnden fattade beslut om att Röhsska museet i Göteborg skulle stängas på grund av dålig psykosocial arbetsmiljö, hög chefsomsättning, höga sjukskrivningstal och brister i organisation och ledning. Så i februari 2017 slog portarna till museet igen för att återigen öppna i juni 2018, en stängning under 15 månader.

– Det var ett tufft men klokt beslut eftersom kulturnämnden är ytterst ansvarig för arbetsmiljön inom nämndens verksamheter, säger Mariya Voyvodova, (S) ordförande i kulturnämnden till SVT Nyheter Väst.

Beslutet överklagades

Det här överklagades av en privatperson, som menade att kulturnämnden inte hade rätt att fatta beslutet eftersom skattebetalarna under lång tid inte skulle kunna besöka museet. Nu avslår förvaltningsrätten i Göteborg överklagandet då domstolen anser att nämnden inte har tagit ett olagligt beslut.

Så här skriver förvaltningsrätten och rådmannen Karin Hartmann i sitt beslut: ”Kulturnämnden har arbetsmiljöansvaret för de anställda och har därför normalt rätt att stänga museet av arbetsmiljöskäl. Eftersom stängningsperioden är så lång, måste emellertid även andra faktorer än arbetsmiljöansvaret beaktas. Även när andra faktorer beaktas, så som t.ex. kommunens storlek och övrigt kulturellt utbud i kommunen, anser förvaltningsrätten att kulturnämnden hade möjlighet att fatta beslutet om stängning under den aktuella perioden”.

Elva chefer

– På fem år har det bytts ut elva chefer i olika delar av chefsnivåerna på Röhsska, och det säger ju en hel del. Det har gjorts en rad åtgärder under åren som inte gett bestående resultat, därför var det nödvändigt med en stängning för att få en nystart, säger Mariya Voyvodova.

Enligt henne pågår arbetet med att förbättra den psykosociala miljön för fullt och en ny chef tillträdde den 1 september i fjol.

– Jag ser optimistiskt på detta och blickar framåt och ser ett museum med välmående personal som lyfter designen, konsthantverket och modet, säger Mariya Voyvodova (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.