Integrationspolis Ulf Boström tycker att polisen måste vara mer närvarande i de utsatta områdena. Foto: Johanna Storm/SVT

Integrationspolisen i Göteborg om förslaget om strängare straff

Uppdaterad
Publicerad

För integrationspolisen Ulf Boström, som i många år arbetat i polisområde Nordost i Göteborg, kommer förslaget om strängare straff inte som någon överraskning. Men han anser att det behövs mer än så för att komma till rätta med gängproblematiken.

Gängskjutningar på gator och torg ska kunna ge ett extra straffpåslag på upp till fyra år. Det är ett av förslagen i regeringens gängbrottsutredning som presenterades under tisdagen.

– Om det är det enda som polismyndigheten och rättsväsendet kommer att göra så räcker det inte, säger integrationspolisen Ulf Boström.

Kvarterspolis

Ulf Boström tycker att det behövs fler preventiva åtgärder. Ett återinförande av de gamla kvarterspoliserna skulle enligt honom vara ett stort steg i rätt riktning. Något han också framfört i sin politiska roll som styrelseledamot i det lokala partiet Demokraterna.

– Människor måste uppleva en trygghet och någon som de kan vända sig till.

Hur nära förestående skulle en sådan lösning kunna vara?

– Den lösningen kan implementeras inom fem månader av alla de som har beslutsfunktioner inom polisen och inom politiken. Inom fem månader så kan den vara återinsatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.