Vattenrädda barn får hjälp att bearbeta sin rädsla i simhallen i Angered. Foto: SVT

Intensivkurs för vattenrädda barn

Uppdaterad
Publicerad

I Angered arena pågår en kurs för vattenrädda och vattentraumatiserade barn. Målet är att barnen ska komma över sin otrygghet så att de sedan kan lära sig simma.

Enligt Ayub Yassin, som är siminstruktör i Angered arena, är allt fler barn i Sverige rädda för vatten. Många av dem får inte tillräcklig simundervisning och tid i skolan för att kunna slappna av i vattnet.

– Vi har nyanlända barn som har kommit till landet och de har kanske aldrig sätt en bassäng tidigare. De har tagit sig över havet och har vattentrauma. För dem är det inte tillräckligt med vanlig undervisning, säger Ayub Yassin.

Tar bort rädslan

Genom en ny metod, som heter Brainswim metod, ska barnen lär sig att hantera sin rädsla och kontrollera sin kropp i vatten. Målet är inte främst att barnen blir simkunniga utan att först ta bort rädslan och göra dem redo att lära sig simma i nästa steg.

– Det handlar om att lära känna vattnet, ett steg i taget. Vi börjar med att låta barnen titta på vattnet, kanske luta sig fram. Därefter får de sitta sig på kanten, kanske känna vattnet och så vidare, allt för att barnet ska kunna slappna av, säger Ayub Yassin.

Kursen hålls under höstlovet av Göteborgs kommun som har fått hjälp av skolorna för att identifiera de elever som är vattenrädda och som kan bli hjälpta av kursen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer