Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Många ringa bedrägerier som sker via Swish, Blocket, och Facebook, är väldigt lättspårade”, säger polisen Sverker Thorsson. Foto: TT/Privat

Interna kritiken: Polisen lägger systematiskt ned anmälningar om ringa bedrägeri

Uppdaterad
Publicerad

Polisregion Väst får nu intern kritik för att systematiskt lägga ner anmälningar om ringa bedrägerier. Nu har den erfarne polisutredaren Sverker Thorsson JO-anmält sin egen arbetsgivare.

– Det är inte okej. Det undergräver allmänhetens förtroende för polisen, säger han.

Sverker Thorsson från Falkenberg har över 30 års erfarenhet av polisyrket, varav hälften som FU-ledare.

Nu menar han att han uppmanats sluta lägga tid på ringa bedrägerier eftersom anmälningarna ändå läggs ner av bedrägerisektionen. Det har fått honom att anmäla sin arbetsgivare till Justitieombudsmannen, JO.

– När bedrägeribeloppet understiger 1 250 kronor och alltså bara beräknas ge böter, skrivs det av. Det är för jävligt, det känns inte professionellt, säger Sverker Thorsson.

”Grogrund för grövre kriminalitet”

Tidigare i år fick Polismyndigheten stark kritik från Riksrevisionen för att andelen uppklarade fall av de så kallade mängdbrotten, vilka utgör ungefär 80 procent av alla brott, försämrats.

Rutinmässiga nedläggningar av anmälningar om ringa bedrägeri skulle i praktiken betyda att man avkriminaliserar brottet, menar Sverker Thorsson.

– Det kan bli en grogrund för grövre brottslighet och skadar allmänhetens förtroende för polisen.

Bedrägerisektionen: ”Finns inget sådant beslut”

Tillförordnad biträdande chef för bedrägerisektionen i polisregion Väst, Alexander McQueen, vill inte ställa upp på en filmad intervju innan polisen själva svarat JO. Men enligt honom finns inget beslut om att lägga ned anmälningar om ringa bedrägeribrott.

– Vi prioriterar bland ärenden. När vi kan förutse att en misstänkt kommer att dömas för flera brott, och det enskilda brottet inte påverkar påföljden, kan vi lägga ned det, säger han.

FAKTA: MÄNGDBROTT

Vanligt förekommande brott kallas för mängdbrott. Här är några exempel på brott som räknas till kategorin:

  • stölder till exempel av och ur bilar, cykelstölder och butiksstölder
  • inbrott
  • skadegörelse, till exempel klotter
  • bedrägerier
  • misshandel
  • olovlig körning och rattfylleribrott

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.