Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Genrebild. Christian Toumie på komplexa cyberbrott på NOA berättar mer om förra veckans husrannsakan hos företaget Mullvad i klippet ovan. Foto: TT

Nya uppgifter: Tysk begäran bakom husrannsakan hos Mullvad i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Husrannsakan som gjordes mot VPN-tjänsten Mullvad i Göteborg i tisdags förra veckan gällde en it-attack mot flera kommunala institutioner i Tyskland. Det uppger åklagarmyndigheten i Tyskland.

– När vi får en utredningsorder där en husrannsakan ingår så innebär det att det finns med fängelse i straffskalan, så det är allvarligt, säger Christian Toumie, på komplexa cyberbrott på NOA.

Det var i förra veckan som poliser, bland annat från nationella operativa avdelningen, NOA, knackade på hos VPN-tjänstens Mullvads kontor i Göteborg. Med sig hade poliserna en fullmakt om husrannsakan i handen. Händelsen har fått spridning på sociala medier och på flera tech-sidor.

Utpressningsattack bakom husrannsakan

Husrannsakan gjordes på begäran av tysk polis. Enligt Paul Pfeiffer, åklagare i staden Rostock i norra Tyskland, skall bakgrunden vara en utpressningsattack som drabbat flera kommunala institutioner i delstaten Mecklenburg-Western Pomerania i oktober 2021. Till följd av attacken ska myndigheterna inte kunnat utföra sina uppgifter.

– Under utredningarna, som fortfarande pågår, hittades en IP-adress som ledde till VPN-tjänsten Mullvad. Utredningen är inte riktad mot VPN-tjänsten, skriver åklagaren i ett mejl.

Mullvad: ”Aldrig varit med om något liknande”

Företaget Mullvad VPN, en tjänst på internet som gör att du som surfar kan dölja din IP-adress och därmed bli ”osynlig” på nätet, är inte misstänkta för något brott. Daniel Berntsson är en av ägarna till Mullvad och berättar att han aldrig varit med om något liknande.

– Det rimliga är att de ville ha information om någon eller några av våra användare. Vi har försökt få ut information från polisen men det har varit svårt.

Förstår inte varför polisen slog till

Han berättar att han vill ha ut protokollet för husrannsakan för att kunna visa att polisen inte fick med sig något. Företaget hade förklarat för polisen att de inte har den data som efterfrågades eftersom tjänsten inte fungerar på det sättet.

– Vi skriver en ganska stor detalj på vår hemsida kring hur tjänsten fungerar och vilken information som sparas och inte sparas, vilket polisen är medvetna om sedan tidigare. Därför förstår jag inte varför de kom, säger Daniel Berntsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.