Konferensen Healing of Memories pågår just nu i Göteborg. Syftet är att öka förståelsen mellan olika religiösa traditioner och motverka rasism. Foto: SVT

Världsreligionerna möts på konferens

Uppdaterad
Publicerad

En nordisk interreligiös konferens för att öka förståelsen mellan olika religiösa traditioner och motverka rasismen pågår just nu i Göteborg.

Konferensen, som har namnet Healing of Memories, pågår i två dagar i Gamlestadens medborgarhus i Göteborg. Det är den andra konferensen med Nordiskt Interreligiösa Nätverket och värd för mötet är Göteborgs Interreligiösa råd och center med stöd från bland annat Levande Historia, Göteborgs stad, Göteborgs stift och Kommittén för mänskliga rättigheter.

En av dem som medverkar på konferensen är prästen Teresia Clifford:

– Vi är olika och vi tänker olika men vi känner likadant för vänner och familj och det är så fantastiskt att få mötas som vänner men också som bärare av religion, säger hon till SVT Nyheter Väst.

Olika religiösa traditioner

Syftet med konferensen är att öka förståelsen mellan olika religiösa traditioner och motverka rasism. Inledningstalare är Michael Lapsley och han företräder organisationen Healing of Memories med säte i Kapstaden i Sydafrika. När han var aktiv i ANC öppnade han en brevbomb som sprängde bort hans båda händer och ett öga.

– Jag fick ett oerhört stöd från människor av olika trosläror men även av ateister och det hjälpte mig att förvandla död till liv och ont till gott, säger Michael Lapsley till SVT Nyheter Väst.

Han reser nu över hela världen och förmedlar institutet Healing of Memories metoder till våldsdrabbade grupper. Den här våren besöker hand bland annat Burma och Syrien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer