Anders Forsberg (SD) ville starta bed and breakfast. Foto: Pressbild/TT

Investerade i bed & breakfast – behövde likviditet

Uppdaterad
Publicerad

– Det har inte varit någon skada för partiet och inte någon vinning för honom, säger Anders Forsbergs advokat Pontus Ljunggren.

Anders Forsberg är åtalad för grov förskingring, alternativt grov trolöshet mot huvudman eller olovligt förfogande. Han förnekar de två tyngre rubriceringarna men erkänner olovligt förfogande.

Enligt hans advokat ska det hela ha att göra med Anders Forsbergs investeringar i en Bed & breakfastverksamhet, som bland annat innefattat ombyggnationer.
– Rörelsen har god soliditet men det är inte samma sak som likviditet. Han har haft ett behov av likviditet eftersom han gjorde de här investeringarna, säger Pontus Ljunggren.

Inte berättat för någon

Anders Forsberg medger därmed att han har fört över pengar till sitt eget företags konto. Men enligt hans advokat har han betalat tillbaka alla pengar.

Tänkte han inte att det kunde vara olagligt?

– Det är ingen fråga jag har fördjupat mig i. Att det är olämpligt tillstår han, säger Pontus Ljunggren.

Men varför sa han inget till sina partikamrater?

– Det vill inte jag kommentera, han har inte berättat det för någon.

Har gett skriftligt svar

Till DN och P4 Skaraborg har Anders Forsberg själv skickat ett skriftligt svar, enligt följande.

”Jag vill först och främst påtala att mitt agerande har varit direkt förkastligt och jag är medveten om att jag gjort fel i sak och brustit i förtroende. Jag bedriver ett jordbruk och under en omställning där vi kompletterar med andra verksamheter har likviditeten tidvis varit ansträngd.

Alla de medel som under de aktuella åren, nyttjas från distriktets sparkonto, har i samtliga fall betalats tillbaka under samma år. Distriktet har aldrig lidit någon ekonomisk skada eller ej heller riskerat sina likvida medel. Distriktet har dessutom mottagit bland annat 30.000 kr från undertecknad under de aktuella åren. Mitt uppsåt har aldrig varit att tillskansa mig medel eller att skada distriktet.”

Accepterar endast bötesstraff

Enligt Pontus Ljunggren erkänner Anders Forsberg brottet olovligt förfogande. Vad det kan bli tal om för straff anser han att det är för tidigt att spekulera om

– Men att det är icke frihetsberövat är självklart, det är en fråga om böter, säger Pontus Ljunggren.

SVT söker Anders Forsberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer