Israeliskt företag i Göteborg utsatt för politiskt klotter under natten

Uppdaterad
Publicerad

Texten ”vapen dödar barn” var bland annat klottrat på väggarna till det svenska dotterbolaget för försvarsföretaget Elbit Systems.

Vid ett-tiden på natten upptäcktes klotter på fasaden till Elbit Systems Sweden, dotterbolag till israeliska Elbit Systems. Företaget har kontor i Göteborg.

På väggen hade röda händer målats och en text där det bland annat stod ”vapen dödar barn” och ”stäng ner”.

– Det man kan säga är att det verkar finnas ett politiskt motiv bakom detta, säger polisens presstalesperson Hans-Jörgen Ostler.

Under fredag eftermiddag planerar kampanjorganisationen ”Stäng ner Elbit” att hålla en demonstration utanför företagets lokaler. I ett samtal med SVT Nyheter Väst tar man på sig klottret.

– Vi har kopplingar till det. Vi gör det här för att protestera mot den israeliska krigsföringen som inte bara kritiseras av oss utan även av FN, säger Maja Backlund som är gruppens presskontakt.

Rubriceras som skadegörelse

Företaget Elbit Systems Sweden vill inte ställa upp på en intervju med SVT, men vd Tobias Wennberg skriver i ett mejl att företaget inte har några kommentarer och att man inte vill dras in i det här.

Gruppen riktar kritik mot er för er koppling till Israel och ert systerbolag som levererar utrustning till kriget mot Hamas. Vad säger du om den kritiken?

– Vi är ett svenskt bolag som levererar till svenska kunder, och vi går till jobbet varje dag för att göra Sverige säkrare. Den grupp som driver denna fråga vill skapa politisk debatt och placera oss i en politisk kontext där vi inte är verksamma, svar Tobias Wennberg i mejlet.

Polisen rubricerar klottret som skadegörelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.