Nätfiske, phising, är den vanligaste typen av cyberattack. Till synes oskyldiga mejl skickas ut i stora mängder. Om mottagaren klickar på en bifogad länk kan angriparen få tillgång till information i datorn eller skada denna.
– Vi har 4 500 anställda inom kommunerna Sotenäs, Munkedal och Lysekil som har samma it-organisation. Hittills har vi sett att ett hundratal personer har fått detta mejl, säger it-chefen Anders Siljeholm.
I meddelandet står bland annat följande:
”Du har fått ett konfidentiellt meddelande från Lysekil. Meddelandet kan öppnas och besvaras från länken ovan. Anslutningen är skyddad med TLS-kryptering. Av säkerhetsskäl är läsningen begränsad och meddelandet kan läsas i högst 30 dagar.”
Troligen har meddelandet vidarebefordrats till e-postadresser som fanns i mottagarnas datorer. Därför riktas nu en allmän varning till invånarna: Klicka inte på länken!
Oklart vad programvaran gör
Exakt vad just detta nätfiske gör med datorn är ännu inte känt.
– Vi har ett tätt samarbete med it-säkerhetsorganisationen Cert-se (se faktaruta nedan). De analyserar detta och jag väntar på en rapport därifrån, säger Anders Siljeholm.
Enligt honom är fler kommuner drabbade, över hela landet.
– Ju mer vi kan göra folk medvetna om dessa risker, desto bättre.
Locket på hos Cert-se
På Cert.se är presssekreteraren Elin Bohman påfallande tystlåten om attackerna.
– Vi kommenterar inte andra aktörers it-incidenter och kan inte kommentera pågående ärenden. Vad vi kan säga mer generellt är att antalet anmälningar om it-attacker av olika slag har ökat sedan kriget i Ukraina startade. Tidigare hade vi cirka 200 anmälningar per månad, nu ligger det mellan 400 och 500, säger hon.
Tre tips om hur du synar ett bluffmejl – hör Lotta Mauritzson vid Polisens nationella bedrägericenter:
CERT-SE
Sveriges nationella CSIRT (Computer Security Incident Response Team) med uppgift att stödja samhället i arbetet med att hantera och förebygga it-incidenter. Verksamheten bedrivs vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).