När Mark- och miljööverdomstolen nu säger ja till satsningen som beräknas kosta närmare en miljard är det dock efter tidigare nej från både länsstyrelsen, Havs- och vattenmyndigheten och Mark- och miljödomstolen i Vänersborg. Foto: Privat

Ja till laxodling i Kungshamn

Publicerad

Planen var att föda upp 1,5 miljoner laxar om året i bassänger på land. Men det Kungshamnsbaserade företaget stötte på patrull hos Mark- och miljödomstolen. Nu säger den högre instansen ja – men skickar tillbaka ärendet till Mark- och miljödomstolen som måste godkänna det nödvändiga miljötillståndet som krävs för att odlingen ska kunna starta.

Sverige importerar mer än 90 procent av all fisk vi äter. Det vill laxodlingsföretaget i Kungshamn ändra på. Deras storslagna planer innebär att man vill producera 6000 ton lax om året och att bassängerna börjar gjutas inom kort.

– Vi har stått i startgroparna alltför länge och nu får vi rätt i sak, säger Claes Lundberg som är grundare och delägare i Smögen lax.

Att odla lax, oavsett var odlingen finns, ger kväveutsläpp. Mark- och miljödomstolen nekade företaget att släppa ut detta och menade att Västerhavet inte tål mer påverkan.

”Finns ingenstans i världen”

Öppen kassodling är det vanligaste på andra ställen i världen. Alltså att fisken odlas i nätkassar och dessa, hävdar Claes Lundberg, är sämre för miljön eftersom laxen då vistas i havet och både kväve och fosfor släpps direkt ut i vattnet.

– Landbaserad odling ger betydligt mindre utsläpp. De nivåer av utsläpp som vi pratar om nu finns ingenstans i världen. Vid landodling så renas vattnet och återanvänds, säger Joel Oresten som också är delägare.

Kostar en miljard

När Mark- och miljööverdomstolen nu säger ja till satsningen som beräknas kosta närmare en miljard är det dock efter tidigare nej från både länsstyrelsen, Havs- och vattenmyndigheten och Mark- och miljödomstolen i Vänersborg.

– Vår första ansökan skickades in 2017 och sedan har vi behövt överklaga. Handläggningstiden hos Mark- och miljööverdomstolen har varit närmare två år. Det tycker jag är väldigt lång tid och nu hoppas vi verkligen att miljötillståndet inte drar ut på tiden, säger Claes Lundberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.