En av dem som svarat är Linda Wennerholm. Foto: Privat/TT

En majoritet är positiva till rökfria uteserveringar

Uppdaterad
Publicerad

En stor majoritet säger ja till rökfria uteserveringar i SVT Nyheters omröstning. Samtidigt finns det dom som beskriver förslaget som en hetsjakt på rökare.

Rökfritt eller inte på uteserveringarna? Det är frågan som över 12 000 personer har svarat på i SVTs omröstning. En klar majoritet, 75 procent, har svarat ja på frågan om det ska vara rökfritt på uteserveringarna. En av dom som kommenterat på SVT:s facebooksida är Linda Wennerholm från Halmstad.

– Eftersom det årligen dör tusentals personer på grund av rökning är det dags att visa att det är allvar. Jag hoppas på kloka beslut av riksdagen och regeringen. För ett friskt Sverige, säger hon.

Tio år sedan rökförbudet

En annan läsare skriver: ”Bra! Det stinker och förstör maten, fikat med mera”

”Hetsjakt på rökare”

Men det är långt ifrån alla som är positiva.

”Som vanligt denna hetsjakt på oss rökare. Vanligt sunt förnuft och att visa lite respekt för varandra skulle räcka långt.”

En annan rökare går längre än så.

”Då bojkottar jag krogen och sitter hemma och dricker, äter och myser med en kaffe och cigg. Eller åker till utlandet där det fortfarande är tillåtet.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tio år sedan rökförbudet

Mer i ämnet