Hans Strandberg, advokat

”Jag förstår inte varför vi sitter här”

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången mot den forna ledningen för Saab Automobile drog igång inför ett stort pressuppbåd på tisdagen. Dagen ägnades åt den första åtalspunkten om osanna fakturor för Victor Mullers ersättning.

– Jag förstår inte varför vi sitter här, säger Mullers advokat Hans Strandberg.

Det var ett stort medieuppbåd som mötte Victor Muller, Kristina Geers och Jan Åke Jonsson med advokater vid Vänersborgs tingsrätt under tisdagsmorgonen. De åtalade själva avböjde alla frågor från media men deras försvarare var fortsatt öppet kritiska till åtalet.

Saab

– Jag förstår inte varför vi sitter här och lyssnar på åklagaren. Jag förstår inte riktigt vad han vill komma med det han hållt på med under hela förmiddagen, säger Hans Strandberg, som företräder Victor Muller.

Försvarsadvokat kritisk

Under dagen hade åklagaren Olof Sahlgren sakframställan i den första åtalspunkten som rör utbetalningen av ersättningar till Victor Muller. Enligt åklagaren har utbetalningarna gjorts på ett bristande underlag, något som Saabs styrelse borde stoppat. Särskilt eftersom styrelseordförande själv, Victor Muller, var den som låg bakom upplägget och borde varit medveten om att det fanns frågetecken.

– Man ska alltid kunna kontrollera vad som har hänt i ett företag, det gäller alla företag och i synnerhet sådana företag som SAAB Automobile, och med tanke på när man tittar på de ersättningarna, hur de har hanterats inom SAAB, så är det min uppfattning att det går inte att göra det. Av den anledningen så är åtalet för försvårande skattekontroll, säger Olof Sahlgren, åklagare.

Men Hans Strandberg håller inte med:

– Det stämmer att Viktor Muller har haft vissa skatteplaneringsfrågor igång i samband med att han skulle flytta från Nederländerna till Spanien, men jag ser inte sambandet.

Imorgon, onsdag, är det dags för de åtalade att för första gången ge sin syn på saken. Sedan följer ett par dagar med vittnesförhör innan man går vidare med nästa punkt. Så kommer det att hålla på fram till den 29 mars om allt följer planerna.

– Det handlar om Victor Mullers ersättningar, det är han själv som anlitat de här skatteplanerarna och såsom jag presenterade min bevisning idag, så beror det på att han helt enkelt inte ville betala varken skatt eller sociala avgifter som då ska betalas av SAAB i Sverige, säger Olof Sahlgren, åklagare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saab

Mer i ämnet