Neona Wallin är tacksam över att vara vid liv Foto: SVT

Kvinnan som satt fast i klippskrevan berättar

Uppdaterad
Publicerad

I sex timmar satt hon fastkilad i en tio meter djup klippskreva och trodde hon skulle dö. Nu besöker hon platsen igen.

Det var mitt i natten den 28 maj som Neona Wallin föll ner och fastnade i en klippskreva i Göteborg.

Hon var på en Rave-fest vid Slättadamm på Hisingen och dansade när hon tog en paus och gick en bit bort från dansplatsen med en kompis. Folk från festen satt utspridda vid klipporna där de gick. När de sedan skulle gå tillbaka möttes de av en uppförsbacke av ömsom gräsfläckar, buskar och granit – och till vänster om dom en klippvägg som man kan sätta handen mot som stöd.

– Jag gick här med min vän Sebbe och så skulle vi klättra upp så jag antar att jag ramlade ner, säger Neona Wallin.

Gled ur vännens händer

Sebbe har sedan berättat att han höll om Neona när de gick i mörkret vid klippväggen och hur hon bara gled ur hans händer, blev mindre och mindre och till sist försvann ner och ifrån honom.

Mellan klippväggen och där de gick är det en smal klippskreva som knappt syns i dagsljus, än mindre mitt i natten. Och i den 20 till 40 centimeter smala skrevan hade Neona trillat och hasat tills hon stod på botten uppemot tio meter ner, fastkilad med skrapsår på mage, rygg och armar.

– Jag minns att jag pratade med folk och att jag ville komma upp. Jag trodde att jag skulle dö. Det sa jag upprepade gånger till mina vänner. Att jag frös och att jag kommer att dö, säger Neona Wallin.

Strax efter midnatt natten mot den 28 maj satt alltså Neona, en 21-årig undersköterska som arbetar på ett äldreboende i Partille och älskar att dansa till ravemusik, fast som i ett skruvstäd tio meter ner i urberget på Hisingen. Rädd och frusen.

Räddningen tog tid

Hennes vänner larmade Räddningstjänsten. Men räddningsinsatsen var svår då öppningen ner till Neona var så smal att brandmännen till en början inte visste hur de skulle kunna få upp henne. Det tog närmare sex timmar och mycket uppfinningsrikedom innan de till sist lyckades och Neona kunde lyftas upp, bitvis bara i handlederna. Därefter fördes hon med ambulans till sjukhus för omplåstring.

Brandmannen Ben Boymanns blev Neonas hjälte. Foto: SVT

LÄS MER: Brandmannen Ben klättrade ner halvnaken för att rädda Neona

När vi står vid klippskrevan skämtar hon lite halvhjärtat att hon lärt sig att man inte skall klättra i berg när man är full. Men det hon mest uttrycker är hur hon inte kan förstå att hon varit där nere och klarat sig.

Hade änglavakt

Har du varit i kontakt med brandmännen efteråt?

– Ja, jag sms:a dem och tackade dom för hjälpen. Sa att jag inte riktigt mindes allt men att jag var tacksam, säger Neona Wallin.

Neona Wallin är tacksam över att vara vid liv Foto: SVT

Är du glad att du lever?

– Ja, jag har en väldig tur. Jag hade änglavakt, säger Neona Wallin.

TV: Se reportaget här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.