”Jag har ingenstans att ta vägen”

Uppdaterad
Publicerad

I åratal har folk bott i sina båtar vid Ringön utan att kommunen lagt sig i.

Men i och med bygget av den nya Hisingsbron behöver kommunen rensa upp längs kajerna. Och en unik småbåtshamn mitt i centrum kommer att försvinna.

Vid brofästet på Hisingssidan är det bara grusrester kvar av det som en gång var en restaurang och det som en gång var en verkstadslokal. I början av året revs byggnaderna för att ge plats åt den nya Hisingsbron. Även det lilla varvet intill måste maka på sig. Bygget kräver utrymme och de båtar som ligger inom arbetsområdet längs med kajerna på båda sidor om älven måste flyttas. Det gäller även den lilla spontana småbåtshamn med husbåtar i fantasieggande former som ligger vid Ringön. Här har folk bott i åratal utan att någon brytt sig, fram tills nu.

Hisingsbron

Minus nio på toaletten

En av de boende, Frederik Bergström, har redan tvingats flytta sin båt 150 meter i riktning bort från bron. Men inte heller den platsen kommer han att få behålla.

– Jag får inte ligga här egentligen, men jag har inget val, jag har ingen annanstans att ta vägen, så jag har ockuperat den här platsen kan man säga, förklarar Fredrik Bergström.

Han berättar att kajavtalet löpte ut i oktober, då blev han utan el och vatten. Sedan dess har han skaffat sig ett elverk och en gasolvärmare för att kunna  värma ett av rummen i båten. Men vintern har varit kall.

– När det var som värst hade jag minus nio grader på toaletten, så den har frusit sönder, berättar han och fortsätter: det är ju problem med matlagning och allting och dusch och sånt.

Båten är stor, tolv meter lång, men sliten. På taket ligger presenningar eftersom det börjat läcka in vatten. Han förklarar att han levet ett liv i närapå misär, och vädjar om hjälp från kommunen.

– Jag tycker de ska erbjuda mig någon alternativ plats att lägga till, det här är ju mitt hem. Och kan de inte erbjuda mig någon alternativ plats så åtminstone någon form av alternativt boende för så här kan jag ju inte ha det, säger han.

Boendebåtar inte tillåtna

Men Fredrik Bergström är inte ensam om att bo i sin båt. De andra båtarna har dock fortfarande kontrakt med varvet som i sin tur arrenderar marken av kommunen. Men enligt Camilla Landén, biträdande projektledare för Hisingsbron är det inte tillåtet att bo i båtarna. Området arrenderas ut till varvsverksamhet och får inte användas som småbåtshamn.

– På ett varv får man inte bo och det finns inga rättigheter att ha boendebåtar där, säger hon och fortsätter:

– Vi ska ju igång med vår verksamhet och försöker minimera risker för de som befinner sig i närheten av oss, men också ta i anspråk den mark som är vår.

Kan ni ha folk boende så här nära arbetsplatsen?

– Nej, det är inte möjligt, förklarar Camilla Landén.

En av båtarna som mest liknar en ombyggd husvagn tillhör konstnären Magnus Henriksson, I tio år har han hyrt båtplats här, byggt på sin båt och emellanåt bott ombord.

– Det är en väldigt unik miljö och det vore synd om den skulle försvinna, men det är svårt att säga det till dem som inte varit här för det är ju ingen som vet att det här finns nästan, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hisingsbron

Mer i ämnet