• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Rävlanda i Härryda kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Agneta är en av alla de som drabbas om det inte går att få tag på sköldkörtelmedicin. Foto: Privat/TT

”Jag kan inte leva utan medicinen”

Uppdaterad
Publicerad

Sjuksköterskan Agneta Lundberg drabbades av sjukdomen hypotyreos för 15 år sedan och har sedan dess varit tvungen att dagligen äta medicinen Levaxin, en medicin som nu är så gott som slut i hela landet.

– Att det blir så här stor brist på en livsviktig medicin i ett modernt och upplyst land som Sverige, det kan jag bara inte acceptera. Det har varit brist förut, men det har aldrig varit så svårt att få tag i det som nu, säger Agneta Lundberg.

Får hon inte sitt Levaxin visar sig symptomen redan inom ett par timmar.

– Det börjar med en sakta nedgång, jag blir trött och får ont i muskler och i huvudet. Det påverkar kroppen på en massa olika sätt. Vissa är mer känsliga än andra, jag känner av effekten redan på eftermiddagen samma dag.

– Jag kan inte leva utan medicinen, säger hon till SVT Nyheter Väst.

Oro och frustration

I en grupp på Facebook med över 30.000 är medlemmar och där de flesta äter Levaxin växer både oron och frustationen över att medicinen nu håller på att ta slut i hela landet.

– Många är väldigt rädda och oroliga för vad som ska hända om de inte får tag i medicinen. Socialstyrelsen har heller ingen andrahandsrekommendation för medicinen vilket gör det ännu mer problematiskt, säger Agneta Lundberg.

Läkemedelsverket säger dock att det finns ett alternativ men att man måste få nytt recept utskrivet av sin läkare.

För Agnetas del så kan hon nu pusta ut i några månader eftersom hon fick tag i några burkar på ett apotek i Alingsås.

– Jag klarar mig nu, men jag tänker på alla andra som inte får tag i sin livsviktiga medicin. Läkemedelsverket säger att de får in den den 9 januari, men på apoteket sa de att den kommer först den 21 januari, jag blir så förbaskad att det blivit så här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.