”Jag kommer lära barnen att inte ringa ambulans”

Uppdaterad
Publicerad

Anmälningarna för felbehandling i ambulanssjukvården ökar till patientnämnderna i regionen. Ökningen uppskattas till 25 procent på ett år.

En av anmälningarna handlar om tvåbarnspappan Dan Räisänen i Tidaholm som blev nekad ambulans trots att han blev akut sjuk i hjärnhinneinflammation. Dan Räisänen hade haft kraftig huvudvärk i en vecka. På Vårdcentralen fick han recept på tabletter. Men innan han skulle hämta ut sin medicin var han tvungen att lägga sig och vila. När han vaknade en stund senare var han halvt förlamad.

– Jag kunde knappt röra mig, men jag lyckades ta mig till datorn och skriva till min dåvarande flickvän Sandra, säger Dan Räisänen.

En god vän till Sandra hämtade Dan och de ringde till Vårdcentralen. De fick rådet att ringa ambulans direkt.

Men när ambulanspersonalen kom tyckte de inte att Dan var tillräckligt sjuk. Istället fick en släkting köra med privatbil till Skaraborgs sjukhus. På akuten fick Dan gå före kön och läkare konstaterade att han hade hjärnhinneinflammation. Det tog tre veckor på sjukhus för att Dan skulle bli frisk.

Anmält till patientnämnden

Nu har Dans dåvarande flickvän Sandra anmält händelsen till Patientnämnden i Mariestad.

– Jag tycker inte någon annan ska vara med om samma sak som vi har varit. Jag tycker inte att några andras barn ska bli livrädda för att deras pappa ligger halvdöende i sängen, säger Sandra Johansson..

Dan Räisänens fall är ett av 10 allvarliga ambulansärenden som ligger i patientnämnden i Mariestad just nu.

Och Västnytts granskning visar att anmälningarna i regionens fyra patientnämnder hittills i år har ökat med i genomsnitt cirka 25 procent. Men patientnämnden har inga sanktionsmöjligheter, en anmälan dit betyder bara att nämnden erbjuder kontakt med en ansvarig sjukvårdschef. Och den kontakten kan dröja. Den ansvarige ambulanschefen på Skaraborgs sjukhus har fortfarande inte blivit kontaktad av patientnämnden i Dans ärende, säger hon. Det är nu nio månader sedan dan Räisänen blev sjuk.

– Om man ska ta reda på det här fullt ut så måste man göra en händelseanalys och nu har vi nyligen fått reda på att det här ärendet finns, säger Elisabeth Hellström, ambulanschef på Skaraborgs sjukhus.

För Sandra Johansson innebär händelsen att hon inte längre litar på ambulanssjukvården.

– Jag kommer lära mina barn att ringa pappa eller mormor om de blir sjuka. De ska inte ens veta numret till någon ambulans. De kommer inte ändå.

Carina Eliasson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.